Ero sivun ”Abu Sayyaf” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 16: Rivi 16:


[[Luokka:Terroristijärjestöt]]
[[Luokka:Terroristijärjestöt]]

[[ar:مجموعة أبو سياف]]
[[ar:مجموعة أبو سياف]]
[[id:Abu Sayyaf]]
[[id:Abu Sayyaf]]
Rivi 26: Rivi 27:
[[ja:アブ・サヤフ]]
[[ja:アブ・サヤフ]]
[[pl:Grupa Abu Sajjafa]]
[[pl:Grupa Abu Sajjafa]]
[[th:อาบูไซยาฟ]]
[[zh:阿布沙耶夫]]
[[zh:阿布沙耶夫]]

Versio 21. huhtikuuta 2008 kello 11.19

Abu Sayyaf (arab. جماعة أبو سياف‎, Abū Sayyāf, tunnetaan myös nimellä al-Harakat al-Islamiyya) on muslimiterroristien separatistiryhmä, joka toimii Filippiinien eteläisillä saaristoilla. Ryhmän perusti Ustadz Abdurajak Janjalani, joka toimi Afganistanin sisällissodassa sissijohtaja Abdul Rasul Abu Sayyafin oppipoikana.

Abu Sayyafin toiminta-alue.

Ryhmä on syyllistynyt pommi-iskuihin, salamurhiin, sieppauksiin ja kiristykseen pyrkiessään luomaan itsenäisen islamilaisvaltion läntiseen Mindanaoon. Ryhmän lopullinen tavoite on pan-islamistisen supervaltion luominen Malesian saaristoon.

Ryhmä tuli suomalaisten tietoisuuteen keväällä 2000, kun ryhmä länsimaalaisia turisteja, joukossa suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen otettiin Malesiaaan kuuluvalla Sipadanin saarella panttivangeiksi ja kuljetettiin Jololle. "Robottina" tunnettu johtaja Ghalib Andang jäi kiinni joulukuussa 2003 Sululla. Hän menehtyi vankilamellakassa 15. maaliskuuta 2005.

Abu Sayyaf vapautti 9.9.2000 länsimaalaiset panttivangit Libyan maksettua Fräntin, Vahasen ja muiden panttivankien vapauttamisesta terroristijärjestön vaatimat miljoonan dollarin lunnaat.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Kaakkois-Aasia