Ero sivun ”Amerikankampamaneetti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Aiheesta muualla: Virheellisen linkin muutos
p kh
Rivi 29: Rivi 29:
| wikispeciesnimi = Amerikankampamaneetti
| wikispeciesnimi = Amerikankampamaneetti
}}
}}
'''Amerikankampamaneetti''' (''Mnemiopsis leidyi'') on alkuaan amerikkalainen [[kampamaneetit|kampamaneettilaji]], joka viime aikoina on tulokaslajina levinnyt Euroopan sisämeriin.
'''Amerikankampamaneetti''' (''Mnemiopsis leidyi'') on luontaisesti [[Amerikan manner|Amerikan mantereen]] rannikkovesissä esiintyvä [[kampamaneetit|kampamaneettilaji]], joka viime aikoina on tulokaslajina levinnyt myös Euroopan sisämeriin.


Ulkonäöltään amerikankampamaneetti muistuttaa [[meduusat|meduusoja]], vaikkei se olekaan niille lähisukua. Amerikankampamaneetti on väritön ja läpikuultava. Laji voi kasvaa jopa 10 cm:n pituiseksi. Häirittäessä se [[bioluminesenssi|hohtaa]] sinisenä. Amerikankampamaneetti on erittäin tehokas saalistaja, joka syö muun muassa eläinplanktonia, kalojen mätiä ja nuoria kalanpoikasia<ref name=gidb>[http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?si=95&fr=1&sts Global Invasive Species Database: ''Mnemiopsis leidyi'']</ref>. Ihmiselle se ei ole vaarallinen. Lajin luontainen levinneisyysalue Länsi-Atlantilla, Pohjois- ja Etelä-Amerikan rannikkovesissä<ref name=gidb />. Sieltä se on levinnyt muualle laivojen painolastivesien mukana<ref>[http://www.kaleva.fi/plus/juttu675780_page0.htm Kampamaneetti leviää painolastivesien mukana]</ref>.
Ulkonäöltään amerikankampamaneetti muistuttaa [[meduusat|meduusoja]], vaikkei se olekaan niille lähisukua. Amerikankampamaneetti on väritön ja läpikuultava. Laji voi kasvaa jopa 10 cm:n pituiseksi. Häirittäessä se [[bioluminesenssi|hohtaa]] sinisenä. Amerikankampamaneetti on erittäin tehokas saalistaja, joka syö muun muassa eläinplanktonia, kalojen mätiä ja nuoria kalanpoikasia<ref name=gidb>[http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?si=95&fr=1&sts Global Invasive Species Database: ''Mnemiopsis leidyi'']</ref>. Ihmiselle se ei ole vaarallinen. Lajin luontainen levinneisyysalue on Länsi-Atlantilla, Pohjois- ja Etelä-Amerikan rannikkovesissä<ref name=gidb />. Sieltä se on levinnyt luultavasti muualle laivojen painolastivesien mukana<ref>[http://www.kaleva.fi/plus/juttu675780_page0.htm Kampamaneetti leviää painolastivesien mukana]</ref>.


Amerikankampamaneetti on luettu sadan pahimman tulokaslajin joukkoon.<ref name=gidb />
Amerikankampamaneetti on luettu sadan pahimman tulokaslajin joukkoon.<ref name=gidb />

Versio 18. huhtikuuta 2008 kello 18.00

Amerikankampamaneetti
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Kampamaneetit Ctenophora
Luokka: Tentaculata
Lahko: Lobata
Heimo: Mnemiidae
Suku: Mnemiopsis
Laji: leidyi
Kaksiosainen nimi

Mnemiopsis leidyi
Agassiz, 1865

Katso myös

  Amerikankampamaneetti Wikispeciesissä
  Amerikankampamaneetti Commonsissa

Amerikankampamaneetti (Mnemiopsis leidyi) on luontaisesti Amerikan mantereen rannikkovesissä esiintyvä kampamaneettilaji, joka viime aikoina on tulokaslajina levinnyt myös Euroopan sisämeriin.

Ulkonäöltään amerikankampamaneetti muistuttaa meduusoja, vaikkei se olekaan niille lähisukua. Amerikankampamaneetti on väritön ja läpikuultava. Laji voi kasvaa jopa 10 cm:n pituiseksi. Häirittäessä se hohtaa sinisenä. Amerikankampamaneetti on erittäin tehokas saalistaja, joka syö muun muassa eläinplanktonia, kalojen mätiä ja nuoria kalanpoikasia[1]. Ihmiselle se ei ole vaarallinen. Lajin luontainen levinneisyysalue on Länsi-Atlantilla, Pohjois- ja Etelä-Amerikan rannikkovesissä[1]. Sieltä se on levinnyt luultavasti muualle laivojen painolastivesien mukana[2].

Amerikankampamaneetti on luettu sadan pahimman tulokaslajin joukkoon.[1]

Lisääntyminen

Amerikankampamaneetti on tehokas lisääntyjä. Laji on kaksineuvoinen, ja suvullisen lisääntymisen lisäksi se voi lisääntyä jakautumalla. Sopivissa olosuhteissa se pystyy tuottamaan 2 000–3 000 munaa päivässä.[1]

Amerikankampamaneetin leviäminen

Amerikankampamaneetti on osoittautunut hankalaksi tulokaslajiksi. Kampamaneetin saapuminen 1980-luvulla Mustallemerelle ajoi kalastuselinkeinon tuhon partaalle, kun laji tuhosi sardellien mätiä ja romahdutti sardellikannat muutamassa vuodessa. Amerikasta saapunut laji on jo levittäytynyt myös Välimereen ja Kaspianmereen.

Vuonna 2006 laji havaittiin Etelä-Itämeressä, jopa hälyttävän runsaana. Itämeressä on vähän amerikankampamaneetin kilpailijoita tai sitä syöviä petoja. Elokuussa 2007 pieniä kampamaneetteja havaittiin jo Ahvenanmerellä ja Selkämerellä suurinakin tiheyksinä. Laji ilmeisesti pystyy lisääntymään Itämeressä.[3][4] Joulukuussa 2007 Merentutkimuslaitos havaitsi lajin levinneen jo koko Suomenlahdelle. Kampamaneetin arvellaan pystyvän myös talvehtimaan Itämeressä.[5]

Lajin hävittäminen on hankalaa, käytännössä jopa mahdotonta, mutta populaatiota voidaan pitää kurissa sen luontaisten vihollisten avulla. Mustallamerellä amerikankampamaneettia on pitänyt kurissa sinne ilmaantunut toinen kampamaneettilaji (Beroe ovata), joka syö erityisesti amerikankampamaneetteja.[1]

Lähteet

  1. a b c d e Global Invasive Species Database: Mnemiopsis leidyi
  2. Kampamaneetti leviää painolastivesien mukana
  3. HS: Itämereltä löytyi hälyttävän paljon tuhoisaa kampamaneettia, 24.8.2007.
  4. HS: Kampamaneetti lisääntyy Itämerellä nopeasti, 14.9.2007
  5. Amerikankampamaneetti on levinnyt myös itäiselle Suomenlahdelle 14.12.2007. Merentutkimuslaitos. Viitattu 15.12.2007.

Aiheesta muualla