Ero sivun ”Anton Drexler” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: da:Anton Drexler
Rivi 14: Rivi 14:
[[bs:Anton Drexler]]
[[bs:Anton Drexler]]
[[cs:Anton Drexler]]
[[cs:Anton Drexler]]
[[da:Anton Drexler]]
[[de:Anton Drexler]]
[[de:Anton Drexler]]
[[et:Anton Drexler]]
[[et:Anton Drexler]]

Versio 18. huhtikuuta 2008 kello 15.13

Anton Drexler (s. 13. kesäkuuta 1884 München; k. 24. helmikuuta 1942 München) oli saksalainen lukkoseppä ja poliitikko, joka oli mukana perustamassa Kansallissosialistisen puolueen edeltäjää, Saksan työväenpuoluetta (Deutsche Arbeiterpartei, DAP).

Drexler työskenteli lukkoseppänä Baijerin kuninkaallisten rautateiden keskuskorjaamolla Münchenissä. I maailmansodan alkaessa hänet vapautettiin sotapalveluksesta terveydellisten syiden perusteella. Sodan loppuvaiheessa 1918 hän perusti eräiden työtoveriensa kanssa kansalliskonservatiivisen, antimarxilaisen, antikapitalistisen ja antisemiittisen yhdistyksen Freier Arbeiterausschuß für einen guten Frieden ("Vapaa työväenlautakunta hyvän rauhan saavuttamiseksi"). Hän perusti myös kansallismielisen työväen opintopiirin Politischer Arbeitszirkel.

Tästä opintopiiristä syntyi 5. tammikuuta 1919 Deutsche Arbeiterpartei ("Saksalainen työväenpuolue") eli DAP. Puolueen nimeksi muutettiin 24. helmikuuta 1920 Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei ("Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue") eli NSDAP. Anton Drexleristä tuli ensin puolueen varapuheenjohtaja (puheenjohtajana toimi puolueen kanssaperustaja Karl Harrer), vuosina 1920-1921 hän oli puolueen puheenjohtaja. 1921 Adolf Hitler otti puolueen puheenjohtajuuden. Drexleristä tuli samalla puolueen kunniapuheenjohtaja.

Drexler julkaisi vuonna 1919 kirjoituksen Mein politisches Erwachen ("Poliittinen heräämiseni"), jossa hän esitteli omaa henkilöhistoriaansa ja poliittisia ajatuksiaan.

Epäonnistuneen olutkapakan vallankaappausyrityksen - jonka jälkeen myös Drexler oli lyhyen aikaa vangittuna - jälkeen Kansallissosialistinen puolue kiellettiin väliaikaisesti 1923. Drexler liittyi tänä aikana n.k. Völkischer Blockiin eli Kansalliseen liittoon, joka oli perustettu Kansallissosialistisen puolueen tilalle peitejärjestöksi. Kansallisen liiton listoilta hänet valittiin Baijerin maapäivien jäseneksi. Kun Kansallissosialistinen puolue perustettiin uudelleen vuonna 1925, ei Drexler enää liittynyt sen jäseneksi. Tämä ei johtunut niinkään Hitleristä kuin hänen ympärilleen kerääntyneistä uusista kannattajista, jotka Drexlerin mielestä eivät edustaneet alkuperäisiä kansallissosialistia ihanteita. Drexler perusti oman, "alkuperäistä kansallissosialismia" edustavan liikkeensä, Nationalsozialistischer Volksbund ("Kansallissosialistinen kansanliitto"), joka ei kuitenkaan menestynyt. Hitler hajotti tämän liikkeen noustuaan valtaan 1933. Tuolloin myös Drexler liittyi uudelleen Kansallissosialistisen puolueen jäseneksi. 1934 hänelle myönnettiin Kansallissosialistisen puolueen verinen ansiomerkki. Drexler ei kuitenkaan saanut enää vaikutusvaltaa politiikassa. Drexlerin kuolemaa vuonna 1942 ei noteerattu millään lailla sen enempää puolueen kuin valtakunnankaan lehdistössä.