Ero sivun ”Raëlilaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kirjoitusvirheitä ja muuta pikkusiivousta
p Botti poisti linkin tiedostoon "Claude_Vorilhon.jpg", koska käyttäjä Zirland on poistanut tiedoston Commonsista.
Rivi 1: Rivi 1:

[[Image:Claude Vorilhon.jpg|thumb|200px|Claude Vorilhon.]]
'''Raelilaisuus''' (engl. ''Raëlianism'' tai ''Raëlian movement'') on Ranskasta lähtöisin oleva jumalaton [[uskonto]], jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään [[Claude Vorilhon]]. Ennen raelilaisen liikkeen perustamistaan Vorilhon oli urheilutoimittaja ja laulaja. Hänellä oli myös oma kilpa-autoiluun keskittyvä lehti, ''Auto Pop''.
'''Raelilaisuus''' (engl. ''Raëlianism'' tai ''Raëlian movement'') on Ranskasta lähtöisin oleva jumalaton [[uskonto]], jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään [[Claude Vorilhon]]. Ennen raelilaisen liikkeen perustamistaan Vorilhon oli urheilutoimittaja ja laulaja. Hänellä oli myös oma kilpa-autoiluun keskittyvä lehti, ''Auto Pop''.



Versio 13. huhtikuuta 2008 kello 14.13

Raelilaisuus (engl. Raëlianism tai Raëlian movement) on Ranskasta lähtöisin oleva jumalaton uskonto, jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään Claude Vorilhon. Ennen raelilaisen liikkeen perustamistaan Vorilhon oli urheilutoimittaja ja laulaja. Hänellä oli myös oma kilpa-autoiluun keskittyvä lehti, Auto Pop.

Raelilaisuuden keskeisin ajatus on se, että ainakin osa yliluonnollisista uskomuksista on peräisin muinaisten ihmisten kohtaamisista avaruusolentojen kanssa - alkukantaiset ihmiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, ja siksi he nimesivät nämä jumaliksi. Raelialaiset eivät siksi usko yliluonnollisiin jumaliin.

Raelilaisuudelle on tyypillistä tulkita erittäin vapaasti erilaisia uskonnollisia tekstejä, etenkin Raamattua ja Qumranin kirjakääröjä. Esimerkiksi raelilaisten nimitys ulkoavaruuden olennoille on elohim, joka taas on hepreankielen sana jumalalle. He keskittävät paljon huomiota siihen, että elohim loppuu monikkoa tarkoittavaan "im":iin. Raelilaisista tämä kääntyy muotoon "niihin jotka tulevat taivaista"

Vorilhon väittää saaneensa tietonsa kohtaamisissa avaruusolentojen kanssa. Ensimmäisen kohtaamisen hän väittää tapahtuneen 13. joulukuuta 1973.

Raelilaisten kosmologiassa kaikkeus on äärettömän vanha ja äärettömän suuri. Raelilaiset kiistävät evoluutioteorian ja sanovat, että maa ja tämän eliöstö on elohimien kädenjälkeä. Elohimit taas on tuottanut näitä varhaisempi yliälykäs laji ja niin edespäin. Raelilaisista elämä ja kaikkeus on ollut ikuisesti olemassa niin ajassa kuin avaruudessa ja että jokainen "sukupolvi" kehittyy tietylle kehitystasolle, jolloin heidät katsotaan "valmiiksi" ottamaan vastaan teknologiset salaisuudet, jotka koskevat heidän suunnitteluaan.

Vaikka raelilaisten elohim ei ole millään lailla yliluonnollinen, esiintyy se silti sangen jumalankaltaisena. Raelilaisten "suuri teknologia" yksinkertaisesti paikkaa sen mikä muualla on laitettu "kaikkivaltiuden" ja "ihmeiden" piiriin.

Raelilaisuus ja tiede

Raelilaiset kannattavat luomisoppia ja käyttävät muutoin paljon samoja todisteluja kuin esimerkiksi älykkään suunnittelun kannattajat. Ainut ero on, että heidän argumenteissaan käsite "Jumala" ja "Suunnittelija" on korvattu erilaisilla määritteillä, joiden sisältö on "avaruusolento". Raelilaisten virallinen kanta kreationismiin on se, että he ovat "älykkään suunnittelun teoria ateisteille". "Älykkään suunnittelun" liike ei kuitenkaan ole hyväksynyt raelilaisten näkemystä. Kizmiller vs. Dover -oikeudenkäynnissä "älykästä suunnittelua" edustaneet Michael Behe ja Minnich myönsivät, että heidän henkilökohtainen näkemyksensä on, että "älykäs suunnittelija" on nimenomaan Jumala ja että muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei ole esitetty. He myöntävät, että joskus on ehdotettu, että "älykäs suunnittelija" voisi olla avaruusolento tai aikamatkustava solubiologi tai jokin muu naturalistinen suunnittelija, mutta että nämä ajatukset eivät ole vakavasti otettavia edes näiden näkemysten esittäjien taholta.[1]

Toisaalta "älykkään suunnittelun" eräs pääväittämistä on, että "älykäs suunnittelu" ei ole uskonnollinen teoria koska sen piirissä ei kerrota mikä suunnittelija on ja miten tämä on toiminut, vaan nämä jätetään yksilön ratkaistavaksi tämän oman todellisuuskäsityksen sekä filosofian ja teologian ratkaistavaksi. Tältä kulmalta katsottaessa raelilaisuus on eräs tapa tulkita "älykkään suunnittelun" teoriaa.

Raelilaiset saivat näkyvyyttä julkisuudessa, kun raelilaisten omistamaksi väitetty yhtiö Clonaid esitti, että he olisivat tutkineet ihmisen kloonaamista ja jopa onnistuneet tässä. Tämä kloonaaminen yhdistettiin raelilaisiin. Clonaid kuitenkin kieltäytyi antamasta klooneja geenitesteihin, koska he halusivat "suojella kloonattujen yksityisyyttä". Näin kloonaamisväitteen todenmukaisuutta ei koskaan päästy varmistamaan. Myös Clonaidin yhteys raelilaisiin oli epävarmalla pohjalla.

Raelilaiset eivät ole keskittyneet tieteen kehittämiseen, vaan sen sijaan he odottavat että Elohimit tulevat kertomaan vastaukset kaikkiin ongelmiin.

Aiheesta muualla