Ero sivun ”Denis Leary” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Denis Leary
Toveri (keskustelu | muokkaukset)
p Yhdysvallat
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Denis Leary.jpg|thumb|Denis Leary.]]
[[Image:Denis Leary.jpg|thumb|Denis Leary.]]
'''Denis Colin Leary''' (s. [[18. elokuuta]] [[1957]] [[Worcester]], [[Massachusetts]], [[USA]]) on [[yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[näyttelijä]], [[koomikko]], [[käsikirjoittaja]] ja [[ohjaaja]]. Hänet tunnetaan raisusta [[libertarismi|libertaristisesta]] huumoristaan.
'''Denis Colin Leary''' (s. [[18. elokuuta]] [[1957]] [[Worcester]], [[Massachusetts]], [[Yhdysvallat|USA]]) on yhdysvaltalainen [[näyttelijä]], [[koomikko]], [[käsikirjoittaja]] ja [[ohjaaja]]. Hänet tunnetaan raisusta [[libertarismi|libertaristisesta]] huumoristaan.


==Aikainen elämä==
==Aikainen elämä==

Versio 12. huhtikuuta 2008 kello 14.54

Denis Leary.

Denis Colin Leary (s. 18. elokuuta 1957 Worcester, Massachusetts, USA) on yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hänet tunnetaan raisusta libertaristisesta huumoristaan.

Aikainen elämä

Denis Leary syntyi irlantilais-katolisille maahanmuuttajille, John ja Nora Learylle 18. elokuuta 1957. Learyn isä oli automekaanikko ja hän kuoli vuonna 1985. Nora taas oli palvelustyttö. Learylla on sekä Irlannin että Amerikan kansalaisuudet. Hän valmistui Saint Peter-Marian korkeakoulusta Worcesterissa. Avioliiton kautta Leary on kaukaista sukua talk show -isäntä Conan O'Brienille ja onkin vitsillä sanonut: "Kaikki irlantilaiset ovat sukua toisilleen". Hänen nimensä kirjoitetaan usein väärin muotoon "Dennis" Denisin sijaan.

Ura

Leary tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen MTV-sketsin kautta, jossa hän valitti R.E.M.istä. Siitä seurasi monia muita MTV:lle tehtyjä mainoksia, joissa Leary valitti muun muassa ylinopeudesta ja muista arkisista asioista. Hän on julkaissut kaksi levyä, jotka sisältävät hänen lavakomiikkamateriaaliaan: No Cure For Cancer (1993) ja Lock 'N Load (1997). Loppuvuodesta 2004 Leary julkaisi levyn Merry F#%$in' Christmas, joka sisälsi uusia kappaleita, aiemmin julkaisemattomia nauhoituksia ja joitain raitoja levyltä Lock 'N Load.

Vuonna 1994 hänen sarkastinen laulunsa amerikkalaisesta keskiluokkalaisesta miehestä, "(I'm an) Asshole" sai osakseen paljon paheksuntaa. Se äänestettiin listaykköseksi Australialaisessa nuorisolle suunnatussa radiokyselyssä. Kappale saavutti myös toisen sijan maan singlelistalla ja sen musiikkivideosta tuli MTV:n myöhäisillan vakiohjelmistoa. Kiistanalaisten lyriikoiden takia kappale sai kuitenkin vain vähän soittoaikaa amerikkalaisilla radioasemilla. Vuonna 2004 Denis esitti Bostonissa siitä uuden version, joka oli suunnattu New York Yankeesille. Kun kappale päättyi, Bronson Arryo käveli lavalle World Series -pokaali käsissään.

Vaikka Denis onkin sanonut olevansa kotona tehdessään lavakomiikkaa, hän on esiintynyt myös yli 40 elokuvassa. Hän on ollut myös mukana kahdessa televisiosarjassa, The Job ja Asema 62. Hän on tuottanut ja tuottaa myös edelleen useita elokuvia ja televisio-ohjelmia. Suurena Boston Red Sox -fanina hän on juontanut vuoden 2004 virallisen World Series elokuvan.

Leary näyttelee nykyään sarjassa Asema 62, jonka luomisprosessissa hän on myös ollut mukana. Sarjassa Learyn hahmo on newyorkilainen palomies, Tommy Gavin, jonka elämä muuttui syyskuun 11. terrori-iskujen jälkeen. Vuonna 2006 Leary sai parhaan miespääosan Emmyn esityksestään sarjassa.

Perhe

Denis Leary on ollut naimisissa kirjailija Ann Lembeckin kanssa vuodesta 1982. Denis tapasi Annin ollessaan Emerson Collegessa englannin kielen ohjaajana. Heillä on kaksi lasta, poika John Joseph "Jack" (syntyi 1990) ja tytär Devin (syntyi 1992). Lembeck julkaisi novellin, An Innocent, a Broad, joka kertoo heidän poikansa ennenaikaisesta syntymästä perheen ollessa matkalla Englannissa.