Ero sivun ”Charles Goodyear” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 448 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
käännetty lisää kumin kehittelyvaiheista
p (Botti lisäsi: no:Charles Goodyear)
(käännetty lisää kumin kehittelyvaiheista)
== Kumin tutkimus==
===Toiminnan alkuvuosina===
Vuosina [[1831]]–[[1832]] Goodyear kuuli [[kumi]]sta ja tutki huolellisesti kaikki kumia koskevat artikkelit joita julkaistiin sanomalehdissä. The Roxbury Rubber Company Bostonissa Massachusettsin osavaltiossa oli jo jonkin aikaa tehnyt kumia koskevia kokeita, sillä yhtiö uskoi voivansa valmistaa materiaalista menestyviä tuotteita. Yhtiöllä oli suuri tehdas josta lähetettiin tuotteita kaikkialle Yhdysvaltoja. Eräät Roxburyn tuotteet herättivät Goodyearin mielenkiinnon, ja pian hän menikin tapaamaan yhtiön edustajia [[New York]]issa. Hän tutustui [[Pelastusrengas|pelastusrenkaisiin]] ja hämmästyi, kun renkaan kellumisominaisuudet eivät olleet sekä kovinkaan tarkoituksenmukaisia että hyvälaatuisia. Hän palasi Philadelphiaan missä Goodyear kehitti putkista paremman version ja palasi niiden kanssa New Yorkiin. Siellä hän esitteli niitä Roxbury Rubber Companyn johtajillejohtajalle.
 
Goodyearin ongelmanratkaisukyky teki vaikutuksen johtajaan. Hän tunnusti että yritys oli konkurssin partaalla, ja että heidän tuotteitaan piti testata vuosi ennenkuin niiden myyntikelpoisuudesta saatettiin päättää. Yritykselle oli tullut yllätyksenä tuotteiden laatuongelmat, joiden seurauksena tuhansien [[dollari]]en arvosta mädäntyneitä kumisia pelastusrankaita palautettiin hyödyttömäninä. Goodyear päätti heti testata kyseistä kumilaatua ja tutkia oliko ongelmaan mahdollista kehittää ratkaisua.
 
Kuitenkin keksijän palatessa [[Philadelphia]]n eräs velkoja pidätytti sekä vangitsi Goodyearin. Vankilassa hän teki ensimmäiset kokeet kumin ("Indian rubber") kanssa. Luonnonkumi oli halpaa noihin aikoihin, ja kuumentamalla sekä käsin muokkaamalla Goodyear sai tuotettua joitakin määriä [[magnesium oksidi]]a, joka muodosti kauniin valkoisen muodon sekä näytti poistavan kumin tarrautuvuutta.
 
Charles Goodyear päätteli löytäneensä vastauksen ja ystäviensä avulla pystyi parantamaan keksintöään New Havenin kaupungissa. Ensimmäinen materiaalista valmistetut tuotteet olivat kengät. Hän käytti omaa taloaan valmistuspaikkana, jossa keksijä jauhoi, kerrosti ("calendering" ja vulkanisoi kumia yhdessä vaimonsa ja lapsensa kanssa. Kumimateriaali mitä Goodyear tuotti sillä hetekellä koostui intialaisesta luonnonkumista, "Soot" ja [[magnesium oksidi]]sta. Seos lisättiin [[tärpätti]]in ja kaadettiin flanellikankaaseen, joka toimi kenkien muottina. Ei kuitenkaan kestänyt pitkään ennen kuin Goodyear huomasi tällaisen käsittelyn hyödyttömäksi kumin tarttuvuuden poistamiseen. Keksijän luotonantajat pettyivät täysin ja päättivät ettei hän saisi jatkaa tutkimuksiaan.
 
Goodyear ei kuitenkaan antanut tämän estää tutkimuksiaan. Hän myi kalusteitaan ja siirsi perheensä hiljaiseen asuntolaan, ja matkusti itse New Yorkiin asumaan erääseen ullakkoon, jossa apteekkariystävänsä avustuksella saattoi jatkaa kokeitaan.
 
{{kesken}}
 
Goodyear keksi uuden tavan kumikenkien tekemiseen, ja sai tästä patentin jonka keksijä myi [[Rhode Island]]illa toimineelle Providence Companylle. Kuitekin tämä metodi ei ollut täydellinen, sillä ei ollut prosessia jolla kumi kestäisi kuumaa sekä kylmää, tai happojen vaikutusta. Tästä syystä kumituotteet muuttuivat ajanmyötä tarrautuviksi sekä hajosivat, joten niitä palautettiin jatkuvasti valmistajille.'
 
===Vulkanointiprosessi===
Vuonna [[1838]], Goodyear tapasi Nathaniel Haywardin Woburnissa Massachusettsissa, jossa Hayward oli tehtaanjohtaja. Hieman tämän jälkeen Goodyear muutti kaupunkiin ja jatkoi kokoaikaisesti vulkanointiprosessin kehittämistä. Hän oli erittäin kiinnostunut Haywardkin rikkipohjaisista kumin kuivatuskokeista. Hayward kertoi Goodyearille että hän käytti [[rikki]]ä kuminvalmistuksessa.
 
{{kesken}}
 
==Kuolema==
369

muokkausta

Navigointivalikko