Ero sivun ”Mallan luonnonpuisto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Mallan luonnonpuisto''' on Suomen vanhin [[luonnonsuojelualue]]. Puisto sijaitsee [[Enontekiö]]llä, Käsivarren Lapissa. Puistoon sisältyy Iso- ja Pikku-Malla-tunturit. Kilpisjärven rannalla, lähellä [[Saana]]tunturia. Se on suojeltu vuodesta [[1916]] alkaen ja Suomen ensimmäiseksi luonnonpuistoksi se tuli v. [[1938]]. Sen pinta-ala on 30 km². Luonnonpuistoa hallitsee [[Metsäntutkimuslaitos]].
'''Mallan luonnonpuisto''' on Suomen vanhin [[luonnonsuojelualue]]. Puisto sijaitsee [[Enontekiö]]llä, Käsivarren Lapissa. Puistoon sisältyy Iso- ja Pikku-Malla-tunturit. Kilpisjärven rannalla, lähellä [[Saana]]tunturia. Se on suojeltu vuodesta [[1916]] alkaen ja Suomen ensimmäiseksi luonnonpuistoksi se tuli v. [[1938]]. Sen pinta-ala on 30 km². Luonnonpuistoa hallitsee [[Metsäntutkimuslaitos]], ja [[Kalottireitti]] kulkee sen lävitse.


== Luonto ==
== Luonto ==

Versio 8. huhtikuuta 2008 kello 17.32

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Puisto sijaitsee Enontekiöllä, Käsivarren Lapissa. Puistoon sisältyy Iso- ja Pikku-Malla-tunturit. Kilpisjärven rannalla, lähellä Saanatunturia. Se on suojeltu vuodesta 1916 alkaen ja Suomen ensimmäiseksi luonnonpuistoksi se tuli v. 1938. Sen pinta-ala on 30 km². Luonnonpuistoa hallitsee Metsäntutkimuslaitos, ja Kalottireitti kulkee sen lävitse.

Luonto

Alueella on Suomen monipuolisin tunturikasvilajisto kalkkipitoisen kasvualustan ansiosta. Joitakin tunturikasveja ei tavata missään muualla koko Suomessa ja useita luonnonpuiston lisäksi vain läheisellä Saanan ja Käsivarren alueella. Lajistoon kuuluvat mm. lapinalppiruusu, jääleinikki, tunturikallioinen, arnikki, pahta-ailakki ja tunturikatkero. Kaikkiaan puistossa kasvaa 283 putkilokasvilajia. Kasvirikkaus johtuu Mallan kaledonisesta kallioperästä, joka on muodostunut helposti rapautuvista liuskeista ja dolomiitista. Alueen korkeuden ja pohjoisuuden ansiosta lumilaikkujen sulaminen jatkuu läpi kesän ja takaa kosteuden monille tunturikasveille. Alueella elää myös harvinaisia tunturiperhosia, kuten mm. tunturisiilikäs (Grammia quenselii), pohjansiilikäs (Acerbia alpina) ja arnikkikoisa (Catastia kistrandella), joista viimeksi mainittua on tavattu Suomesta vain Mallan luonnonpuistosta v. 1929, 1934 ja 1936. Linnuista puistossa pesivät mm. sepelrastas ja piekana.

Läheinen Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema on kartoittanut alueen kasvistoa ja suorittanut alueen luonnosta useita tutkimuksia. Luonnonpuistossa sijaitseee tunnettu Kitsiputous, Kihtsekords. Alue on aidattu poroilta, joka lisää luonnonpuiston arvoa herkän tunturiluonnon säilyttäjänä. Puistossa saa kulkea lumettomana aikana vain merkittyjä reittejä myöten, joita on 15 km. Retkeilypolku vie kolmen valtakunnan rajapyykille, joka sijaitsee puiston ääripäässä.

Lähteet