Ero sivun ”Toimintapeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:


==[[FPS-peli]]t==
==[[FPS-peli]]t==
''Ammuntapelien'' tunnetuin ja suosituin alaluokka. ''First Person Shooter'' eli "ensimmäisestä persoonasta kuvatut ammuntapelit" yleistyivät 90-luvulla [[Wolfenstein 3D]]:n ja etenkin [[Doom]]in ansiosta. Ne ovat äärimmäisen suosittuja varsinkin kotitietokoneilla, koska näitä pelejä tavataan pelata hiirellä ja näppäimistöllä.
''Ammuntapelien'' tunnetuin ja suosituin alaluokka. ''First Person Shooter'' eli "ensimmäisestä persoonasta kuvatut ammuntapelit" yleistyivät 90-luvulla [[Wolfenstein 3D]]:n ja etenkin [[Doom]]in ansiosta. Ne ovat äärimmäisen suosittuja varsinkin kotitietokoneilla, koska näitä pelejä pelataan tavallisimmin hiirellä ja näppäimistöllä.


==[[Shoot-'em-up]]==
==[[Shoot-'em-up]]==

Versio 3. lokakuuta 2005 kello 14.05

Toimintapelit-nimike kattaa usean nopeatempoisen videopeligenren. Alla mainitut genret ovat pahamaineisia väkivaltaisuutensa ja verisyytensä takia, mutta on olemassa myös toimintapelejä jotka on suunnattu laajemmalle ikäkaartille ja jotka luetaan useimmin toimintapitoisiksi tasoloikkaseikkailuiksi (kuten Super Mario 64 tai Mega Man).

FPS-pelit

Ammuntapelien tunnetuin ja suosituin alaluokka. First Person Shooter eli "ensimmäisestä persoonasta kuvatut ammuntapelit" yleistyivät 90-luvulla Wolfenstein 3D:n ja etenkin Doomin ansiosta. Ne ovat äärimmäisen suosittuja varsinkin kotitietokoneilla, koska näitä pelejä pelataan tavallisimmin hiirellä ja näppäimistöllä.

Shoot-'em-up

Shoot-'em-up peleihin luetaan usein sivusta tai kolmannesta persoonasta kuvattuja ammuskelupelejä, jotka erottaa beat-'em-up-peleistä niiden selvä keskittyminen aseiden käyttöön. Shoot-'em-up'eihin lasketaan myös usein yksinkertaiset sivusta kuvatut lentoammuskelupelit kuten R-Type joita ei suoranaisesti lasketa lentopeleiksi.

Beat-'em-up

Vaikka beat-'em-up nimike tarkoittaa kaikkia käsitappeluun keskittyviä pelejä, useinmiten termillä tarkoitetaan klassisia sivusta kuvattuja ja eteenpäin pyöriviä toiminta pelejä kuten Double Dragon, Battle Toads tai Final Fight. Tietyt beat-'em-up nimikkeet lasketaan myös tasoloikka-genreen.

Tappelupelit

Tappelupeleillä tarkoitetaan yleensä yksi-vastaan-yksi, matsipohjaisia beat-'em-up-pelejä, jotka yleistyivät Street Fighter 2 pelin myötä ja on nykyään jo hyvin laaja ja jakautunut genre. Nykyään tappelupelit ovat kolmeuloitteisia ja hahmot saattavat myös hyödyntää lähitaisteluaseita. Tämän genren alatyyppi on ns. tag-team jossa tappelijoista koostuvat joukkueet tappelevat keskenään. Tappelupelien verisyydessä ja realismin-tasossa on usein suuria eroja. Nyrkkeily- ja vapaapaini- eli wrestling-pelit lasketaan urheilupeleiksi.