Ero sivun ”Stavropol” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: os:Стъарапол
OKBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ar:ستافروبول
Rivi 11: Rivi 11:
[[Luokka:Stavropolin aluepiirin kaupungit]]
[[Luokka:Stavropolin aluepiirin kaupungit]]


[[ar:ستافروبول]]
[[id:Stavropol]]
[[id:Stavropol]]
[[bg:Ставропол]]
[[bg:Ставропол]]

Versio 30. maaliskuuta 2008 kello 11.30

Stavropol (ven. Ста́врополь) on kaupunki Lounais-Venäjällä Stavropolin aluepiirissä. Sen asukasluku on 355 900 (2005).

Stavropol perustettiin 1777 Venäjän–Turkin sodan 17681774 jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi 1785. Kaupungin perustamisessa tärkeässä osassa oli Grigori Potjomkin, joka perusti Stavropolin yhdeksi kymmenestä linnoituksesta Asovanmeren ja Mozdokin välille Katariina Suuren määräyksestä. Terekin kasakat asettuivat Stavropolin ja Georgijevskin ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti oli avuksi myös Kaukasian valloituksessa.

Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä 'Stauropolis', ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistui 1847 ja kuvernementin pääkaupunki 1847.

Venäjän sisällissodan aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa Puna-armeijan Denikinin joukkojen välillä. Vuonna 1935 se nimettiin Vorošilovskiksi Kliment Vorošilovin mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo 1943. 3. elokuuta 194221. tammikuuta 1943 kaupunki oli saksalaisten miehittämä.

Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-Kaukasian valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut myös runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.