Ero sivun ”Canal du Midi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
58 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
p
 
==Historia==
Viljakaupan tarpeista sai alkunsa ajatus, joka johti euroopan vanhimman yhä käytössä olevan kanavan, Canal du Midin (Etelän kanavan) rakentamiseen. Kanava rakennettiin 1600-luvulla [[Ludvig XIV (Ranska)|Ludvig XIV:n]] valtakaudella, vuosien [[1666]] ja [[1681]] välisenä aikana. Töiden johtajana toimi Pierre-Paul Rique.
 
Canal du Midin rakentamisen taustalla vaikutti myös ajatus Atlantin ja Välimeren yhdistävästä oikopolusta, mikä poistaisi tarpeen tehdä 17. vuosisadan purjelaivalla kuukauden päivät kestävä merimatka Espanjan ympäri. Tämä tarkoitti sitä, että voitaisiin välttää sekä vihamieliset espanjalaiset, että [[Barbareskivaltiot|barbareskivaltioiden]][[merirosvo]]t.
Viljakaupan tarpeista sai alkunsa ajatus, joka johti Canal du Midin (Etelän kanavan) rakentamiseen. Kanava rakennettiin 1600-luvulla vuosien [[1666]] ja [[1681]] välisenä aikana. Tuolloin Ranskaan hallitsi [[Ludvig XIV (Ranska)|Ludvig XIV]] ja töiden johtajana toimi Pierre-Paul Rique. Kanava on Euroopan vanhin yhä vielä käytössä oleva kanava. Canal du Midin rakentamisen taustalla vaikutti myös ajatus toimia Atlantin ja Välimeren yhdistävänä oikopolkuna, mikä välttäisi pitkän merimatkan vihamielisen Espanjan ympäri sekä [[Barbareskivaltiot|Barbareskivaltioiden]] [[merirosvo]]t, matkan joka kesti 17. vuosisadan purjelaivalla kuukauden päivät.
 
[[Kuva:Castelnaudary canal midi.jpg|thumb|200px|Castelnaudaryssä sijaitseva Canal du Midin reittiin kuuluva allas]]
 
Kanavan kaivaminen oli hyvin vanha ajatus. Kuitenkin kanavan rakentamisenRakentamisen aloittaminen oli kuitenkin läheisesti yhteydessä jokiliikenteen kasvuun [[Uusi aika|uuden ajan]] alussa. Kysymys jokiliikenteestä oli tuolloin ajankohtainen ja hallitus kannusti ja tuki liikenteensen edistämistä. Jo kolmekymmentä vuotta ennen kanavan rakentamista oli suunniteltu vastaavaa projektia, jonka pohdintasuunnittelu olisioli uskottu toimikunnallatoimikunnalle, johon eräänäkuului jäsenenä kuului Pierre-Paul Riquet’n isä. Vuonna 1666 Riquet ratkaisi onnistuneesti kanavan rakentamiseen liittyvän keskeisen ongelman: Veden saamisen kanavan korkeimpaan kohtaan. [[Colbert]] oikeutti töiden aloittamisen. Kanavan rakentaminen maksoi 17 miljoonaan livreä ajankohdan rahassa mitattuna. Tästä suunnattomasta summasta maksoi kuningas Ludvig XIV 40 % ja paikallinen maakunta samoin 40 %. Riquet itse maksoi rakennuskustannuksista 20 % ja samalla hän tuli kanavan omistajaksi.
 
Vuonna 1666 Riquet ratkaisi onnistuneesti kanavan rakentamiseen liittyvän keskeisen ongelman: Veden saamisen kanavan korkeimpaan kohtaan. Tämän johdosta [[Colbert]] myönsi luvan töiden aloittamiseen. Kanavan rakentaminen maksoi 17 miljoonaan livreä. Tästä suunnattomasta summasta kuningas Ludvig XIV maksoi 40 %, paikallinen maakunta 40 % ja Riquet itse 20 %, minkä myötä hänestä tuli kanavan omistaja.
 
[[Image:EclusesdeFonséranesCanalduMidi2.jpg|thumb|200px|left|Canal du Midi, Fonséranesin sulkuportti]]
 
Kuningas Ludvig XIV ei ollut ainoastaan määrännyt tätä [[Languedoc]]in kuninkaallista kanavaa rakennettavaksi ainoastaan helpottaakseen alueen kaupankäyntiä. [[Nero]], [[Augustus]], [[Kaarle Suuri]], [[Frans I (Ranska)|Ranskan Frans I]], [[Kaarle IX (Ranska)|Ranskan Kaarle IX]] ja [[Henrik IV (Ranska)|Ranskan Henrik IV]] olivat kaikki ennen Ludvig XIV:ta haaveilleet kanavan rakentamisesta,. jaKun tämänLudvig monienXIV:lle haaveentarjottiin mahdollisuutta siihen, näki hän toteutti.siinä Kunmahdollisuuden kuningasjättää vastaanottipysyvä Riquet’nmerkki ehdotuksenhallintokaudestaan. vuonnaKanavan avulla [[1662]]oli hänmahdollisuus näkimyös siinäkäydä mahdollisuudenkäsiksi [[Espanja]]n merenkäynnistä saamiensaamiin tulojen vähentämiseen ja samalla hallituskautensa merkitsemiseen jättiläismäisellä rakennelmallatuloihin.
 
[[Kuva:BarqueCanalDuMidi.jpg|thumb|300px|Canal du Midi, Toulousen eteläpuolella]]
[[Kuva:Xvolks_canal_du_midi_01.jpg|thumb|Canal du Midi, Agden pyörösulku]]
 
Viidentoista vuoden ajan lähes 12. 000 työntekijää toteuttivat tätä mahtavaa jättiurakkaa. Kanava avattiin liikenteelle [[24. toukokuuta]] [[1681]] nimellä ''Canal Royal de Languedoc'' (Languedocin kuninkaallinen kanava), eli vuosi suunnittelijainsinöörinsä kuoleman jälkeen. Kanavan toteuttamisessa oli monia ongelmia, sekä teknisiä, mutta myös poliittisia.
 
EnsinnäkinEnsimmäiseksi piti saada kanavan taitekohtaan riittävässä määrin vettä. Pierre-Paul Riquet toteutti järjestelmän, jossa hän kokosi veden kanavaan ns. Mustilta vuorilta, jotka kohoavat ns. Ranskan keskusvuoriston eteläisenä huippuna Mazamet’n kaupungin lähistöllä, kokosi veden kanavaan. Myös Saint-Férréolon järven vedet käytettiin kanavan hyväksi. Riquet ei epäröinyt rakentaa lukuisia tunneleita ja siltakanavia veden kuljettamiseksi kanavan tarpeisiin.
 
Kun rakennustyöt oli saatu liikkeelle, Riquet osoitti todella lujaa tahtoa töiden toteuttamiseksi. Hän oli noudattamatta jopa Colbert’n ohjeita ja määräyksiä. Näin hän päättäväisesti toteutti myös Malpasin tunnelin kanavaan, vaikka kuninkaan määräys kielsi häneltä sen tekemisen.
Ensinnäkin piti saada kanavan taitekohtaan riittävässä määrin vettä. Pierre-Paul Riquet toteutti järjestelmän, jossa hän ns. Mustilta vuorilta, jotka kohoavat ns. Ranskan keskusvuoriston eteläisenä huippuna Mazamet’n kaupungin lähistöllä, kokosi veden kanavaan. Myös Saint-Férréolon järven vedet käytettiin kanavan hyväksi. Riquet ei epäröinyt rakentaa lukuisia tunneleita ja siltakanavia veden kuljettamiseksi kanavan tarpeisiin.
 
Kun rakennustyöt oli saatu liikkeelle, niin Riquet osoitti todella lujaa tahtoa töiden toteuttamiseksi, hän oli noudattamatta jopa Colbert’n ohjeita ja määräyksiä. Näin hän päättäväisesti toteutti myös Malpasin tunnelin kanavaan, vaikka kuninkaan määräys kielsi häneltä moisen teon. Riquet toteutti rakennustyönsä talonpojille määrätyn suolaveron (gabelle) avulla. Riquet’n anti myöhemmälle yhteiskunnalle ei olerajoitu vainpelkästään kanavankanavaan hienoja tekniikka,sen vaanyhteydessä häntoteutettuihin teknisiin ratkaisuihin. Riquet oli myös ensimmäinen rakentava insinöörirakennuttaja, joka maksoi palkollisilleen kuukausipalkankuukausipalkkaa ja järjesti sosiaaliturvan työntekijöilleen.
[[Kuva:PontCanalOrb.jpg|thumb|Canal du Midi, Orbin sillalle rakennettu kanava Béziersissä]]
Kuitenkin, kanavaKanava ei todellisuudessa täyttänyt siihensille asetettuja toiveita. Taloudellinen ja poliittinen konteksti muuttuivat, ja sota Espanjaa vastaa esti kanavan taloudellisen kehittämisen.
 
[[Kuva:TunnelduMalpas.jpg|thumb|Malpasin tunneli Canal du Midillä]]
15 776

muokkausta

Navigointivalikko