Ero sivun ”Canal du Midi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
33 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
p
p (Botti lisäsi: sk:Canal du Midi)
 
==Tyyppipiirteitä==
Canal du Midi on 241 kilometriä pitkä kanava, joka alkaa Marseillan kaupungista, jossa Ondlousjoki laskeen Thaun lampeen. Lähistöllä ovat myös Seten ja Toulousen kaupungit. Aikalaiset pitkivätpitivät kanavan rakentamista oman aikakautensaaikansa jättiläismäisimpänäsuurimpana työmaanahankkeena.
KanavassaKanava onkoostuu 328 rakennelmasta, joihin kuuluu 103 sulkua joiden (suurin korkeusero on 190 metriä). KanavassaSulkujen onlisäksi 328kanavassa rakennelmaa, sulkujen lisäksi myöson siltoja, patoja ja tunneli.
 
Béziersin kaupungissa kanava ylittää Orb-joen siltakanavan (pont-canal) avulla.
Kanavasuunnitelma sisälsi kaikkien aikojen ensimmäisen tunnelissa kulkevan kanavaosuuden rakentamisen. Canal du Midi kulkee 173 metriä kukkulan läpi kulkevassa tunnelissa Enserunessa.
 
Kanavaan vettä syöttämään rakennettiin myös ensimmäinen tekoallas — massiivinen pato,. Mitoiltaan se oli 700 metriä pitkä ja, 120 metriä leveä, ja 30 metriä joenpinnasta,. Työntekijöinä toimivat sadat lähialueiden naiset, rakensivatjotka senkantoivat kantaenrakennusmaan maataperille koreissaan.
 
Kanavan matkan aikana toteutettiin lukuisia arkkitehtonisia ja insinööritaiteellisia ratkaisuja, joista voidaan mainita mm. seuraavat:
*Agden pyörösulku,
*Fonséranesin sulkuportti ja kanavavallit.
*Agden sillalle rakennettu kanava,
*Orbin sillalle rakennettu kanava,
*Malpasin tunneli,
*Naurouze, jossa on kanavan korkeimmalla sijaitseva paikka,
*Castelnaudary sulut ja allas.
 
Nykyisin Canal du Midi on käytetympi kuin Seine-joki ja se yksistään vastaa viidesosasta rankanRanskan vesiteillä tapahtuvasta turistiliikenteestä. Tästä määrästäMatkailijoista ulkomaalaisia on noin 80 %,. pääosinPääosin he ovat saksalaisia, sveitsiläisiä ja brittejä.
 
==Kaso myös==
15 776

muokkausta

Navigointivalikko