Ero sivun ”Beetasäteily” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
pöh
Rivi 1: Rivi 1:
{{Radioaktiiviset_prosessit}}
{{Radioaktiiviset_prosessit}}


'''Beetasäteily''', (l. ''neutronisäteily'') on [[Radioaktiivinen hajoaminen|radioaktiivisen hajoamisen]] yksi muoto, jossa atomin ytimestä poistuu (emittoituu) beetahiukkanen ([[elektroni]] tai [[positroni]]). Elektronin poistuessa kyseessä on ''beeta miinus'' '''(&beta;<sup>&minus;</sup>)''' -säteily. Positronin poistuessa kyseessä on ''beeta plus'' '''(&beta;<sup>+</sup>)''' -säteily ([[positroniemissio]]).
'''Beetasäteily''' on [[Radioaktiivinen hajoaminen|radioaktiivisen hajoamisen]] yksi muoto, jossa atomin ytimestä poistuu (emittoituu) beetahiukkanen ([[elektroni]] tai [[positroni]]). Elektronin poistuessa kyseessä on ''beeta miinus'' '''(&beta;<sup>&minus;</sup>)''' -säteily. Positronin poistuessa kyseessä on ''beeta plus'' '''(&beta;<sup>+</sup>)''' -säteily ([[positroniemissio]]).


&beta;<sup>&minus;</sup>-säteilyssä [[heikko vuorovaikutus]]voima muuntaa [[neutroni]]n [[protoni]]ksi ja lähettää ytimestä elektronin ja anti-[[neutriino]]n:
&beta;<sup>&minus;</sup>-säteilyssä [[heikko vuorovaikutus]]voima muuntaa [[neutroni]]n [[protoni]]ksi ja lähettää ytimestä elektronin ja anti-[[neutriino]]n:

Versio 29. syyskuuta 2005 kello 23.45

Beetasäteily on radioaktiivisen hajoamisen yksi muoto, jossa atomin ytimestä poistuu (emittoituu) beetahiukkanen (elektroni tai positroni). Elektronin poistuessa kyseessä on beeta miinus ) -säteily. Positronin poistuessa kyseessä on beeta plus +) -säteily (positroniemissio).

β-säteilyssä heikko vuorovaikutusvoima muuntaa neutronin protoniksi ja lähettää ytimestä elektronin ja anti-neutriinon:

β+ -säteilyssä protoni muuntuu neutroniksi, positroniksi ja neutriinoksi:

Jos protoni ja neutroni ovat osa atomin ydintä, muuttavat nämä prosessit kemiallisen alkuaineen toiseksi. Esim.:

- säteily)
+- säteily)

Beetasäteily on voimakkaasti ionisoivaa säteilyä kuten alfasäteily- ja gammasäteilykin. Beetasäteily muuttaa suuntaansa magneettikentässä. Tästä pääteltiin, että tämä säteilyn osa koostuu varatuista hiukkasista. Beetasäteily on läpäisykyvyltään alfa- ja gammasäteilyjen väliltä.