Ero sivun ”Jacques Le Goff” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi: fr, it
Rivi 9: Rivi 9:


== Annalisti ==
== Annalisti ==
Erääna aikamme suurimpana keskiajan asiantuntijana Le Goff lukeutuu vanhaan ranskalasieen historiankirjoituksen perinteeseen, joka yhdistää tutkimuksissaan historian ja maantieteen. Esikuvinaan hänelle on ollut hänelle läheiset Fernand Braudel (1902-1985) ja Maurice Lombard (1904-1965). Historiantutkimuksen prosessiiaan Jacques Le Goff on osannut yhdistää tuloksekkalla tavalla ajan ja paikan pohdintoihin myös inhimillen näkökulman ja tämä juuri on Naalistisen koulukunnan avainteemoja.
Erääna aikamme suurimpana keskiajan asiantuntijana Le Goff lukeutuu vanhaan ranskalaiseen historiankirjoituksen perinteeseen, joka yhdistää tutkimuksissaan historian ja maantieteen. Esikuvinaan hänelle on ollut hänelle läheiset Fernand Braudel (1902-1985) ja Maurice Lombard (1904-1965). Historiantutkimuksen prosessissaan Jacques Le Goff on osannut yhdistää tuloksekkalla tavalla ajan ja paikan pohdintoihin myös inhimillen näkökulman ja tämä juuri on Annalistisen koulukunnan avainteemoja.


Tuoannossa Le goff on ollut mahdollisimman monipuolinen. Keskeinen osa on ollut historianfilosifisilla teoksilla kuten Pierre Noran kanssa yhteistyössä toimittamallaan 3 osaisella ''Faire de l'histoire''-teoksella. Historian opetus on mm. [[Marc Bloch]]in tavoin ollut lähellä Le Goffin kiinnostusta ja pitkän uransa aikana hän on jatkuvasti uudistanut ja päivittänyt jo vuonna 1962 ensimmäisen kerran julkisemaansa historian oppikrjaa.
Tuotannossaan Le Ggoff on ollut merkittävän monipuolinen. Keskeinen osa siinä on ollut historianfilosofisilla teoksilla kuten Pierre Noran kanssa yhteistyössä toimittamalla 3 osaisella ''Faire de l'histoire''-teoksella. Historian opetus on mm. [[Marc Bloch]]in tavoin ollut lähellä Le Goffin kiinnostusta ja pitkän uransa aikana hän on jatkuvasti uudistanut ja päivittänyt jo vuonna 1962 ensimmäisen kerran julkisemaansa historian oppikrjaa.


Vaikka on imoittanut itsensä [[Agnostikko|agnostikoksi]] on hän yhteistyössä René Rémondin ja Calaude Santinellin kanssa laatimassa Euroopan uskonnollisen elämän historiaa.
Vaikka Le Goff on ilmoittanut itsensä [[Agnostikko|agnostikoksi]], niin on hän yhteistyössä René Rémondin ja Calaude Santinellin kanssa laatimassa Euroopan uskonnollisen elämän historiaa.


Le Goff on toiminut myös Annalistisen koulukunnan lehden ''Annales d’histoire économique et sociale´´ avustajana ja toimittajana. Hänen oppilaansa ovat uskollisina kehitelleet Le Goffin ajatuksia ja ohjaneet historiankirjoitusta vahvaan yhteistyähön [[ntropologia]]n kanssa. Eläkkeellä Le Goff on suunnannut huomions itsekin korostetut juuri yhteistyöhän antropologian, sen tukimuksen ja tuskimuteosinen ja filosofian kanssa.
Le Goff on toiminut myös Annalistisen koulukunnan lehden ''Annales d’histoire économique et sociale´´ avustajana ja toimittajana. Hänen oppilaansa ovat uskollisesti kehitelleet Le Goffin ajatuksia ja ohjaneet historiankirjoitusta vahvaan yhteistyöhön [[antropologia]]n kanssa. Eläkkeellä Le Goff on suunnannut huomionsa antropologiaan ja hän on itsekin korostanut juuri yhteistyötä antropologian, sen tukimuksen ja filosofian kanssa.


== Tuotanto ==
== Tuotanto ==

Versio 29. syyskuuta 2005 kello 20.10

Jacques Le Goff (1. tammikuuta 1924 Toulon) on ranskalainen historioitsija, medievisti, annalistisen koulukunnan edustaja ja pedagogi.

Elämä

Le Goffin keitysvuodet sattuvat Euroopan historian suureen myllerrykseen. Kuitenkin hän elämänkerrassaan à la recherche du Moyen Âge (2002) hän kertoo miten lukemalla Walter Scotin Ivanhoeta kun oli 12 vuoden ikäinen. Myöhemmin hänen tutkimustyönsä johdatti hänet tähän synkkänä pidettyy aikaan.

Pariisin vapautumisen aikaan 1944 hän menee Louis-le-Grand-lyseon valmistavalle luokalle ja tämän suoritettuaan hän läpäisee pääsykökeen École Normale Supérieureen, Pariisialaiseen eliitikouluun, joka valmistaa opettajia, mutta joka on samalla toiminut myös eräänlaisena ransakalaisten älykköjen valmistuslaitoksena. Valmistuttuaan tästä korkeakoulusta toimii Le Goff opettajana, sillä vuonna 1950 hän suorittaa aggrégation eli tutkinnon joka oikeuttaa lukion lehtorin virkaan ja opetustyöhän myös yliopistossa. Lisäksi hän on opiskellut ja tehnyt tutkimustyötä mm. Oxfordissa, Ecole Françaisessa Roomassa, Lillen yliopistossa, Kaarlen yliopistossa Prahassa.

Arvokkaan ja laajan tutkimus- ja opetustyönsä Le Goff on suorittanut École pratique des hautes études-instituutin 6. osastossa vuosina 1962-1993. Johon hänen houkuttelee työskentelemään tunnetu annalistihistorioitsija Fernand Braudel. Vuonna 1972 hän seuraa Fernand Braudelia École des hautes Études en Sciences Sociales-oppi- ja tutkimuslaitoksen johdossa. Tätä laitosta hän johtaa vuoteen 1977.

Annalisti

Erääna aikamme suurimpana keskiajan asiantuntijana Le Goff lukeutuu vanhaan ranskalaiseen historiankirjoituksen perinteeseen, joka yhdistää tutkimuksissaan historian ja maantieteen. Esikuvinaan hänelle on ollut hänelle läheiset Fernand Braudel (1902-1985) ja Maurice Lombard (1904-1965). Historiantutkimuksen prosessissaan Jacques Le Goff on osannut yhdistää tuloksekkalla tavalla ajan ja paikan pohdintoihin myös inhimillen näkökulman ja tämä juuri on Annalistisen koulukunnan avainteemoja.

Tuotannossaan Le Ggoff on ollut merkittävän monipuolinen. Keskeinen osa siinä on ollut historianfilosofisilla teoksilla kuten Pierre Noran kanssa yhteistyössä toimittamalla 3 osaisella Faire de l'histoire-teoksella. Historian opetus on mm. Marc Blochin tavoin ollut lähellä Le Goffin kiinnostusta ja pitkän uransa aikana hän on jatkuvasti uudistanut ja päivittänyt jo vuonna 1962 ensimmäisen kerran julkisemaansa historian oppikrjaa.

Vaikka Le Goff on ilmoittanut itsensä agnostikoksi, niin on hän yhteistyössä René Rémondin ja Calaude Santinellin kanssa laatimassa Euroopan uskonnollisen elämän historiaa.

Le Goff on toiminut myös Annalistisen koulukunnan lehden Annales d’histoire économique et sociale´´ avustajana ja toimittajana. Hänen oppilaansa ovat uskollisesti kehitelleet Le Goffin ajatuksia ja ohjaneet historiankirjoitusta vahvaan yhteistyöhön antropologian kanssa. Eläkkeellä Le Goff on suunnannut huomionsa antropologiaan ja hän on itsekin korostanut juuri yhteistyötä antropologian, sen tukimuksen ja filosofian kanssa.

Tuotanto

  • Les intellectuels au Moyen Age 1956
  • marchands et banquiers au Maoyen Age 1957
  • Pour un aure Moyen Age 1977
  • La naissance de purgatgoire 1981
  • Imaginaire médiéval 1985
  • Faire de l'histoire (toim yhdessä Pierre Noran kanssa) 3 osaa 1986
  • Histoire et mémoire 1988
  • L'Etat et les pouvoirs 1989
  • L'Homme médiéval 1994
  • Saint Louis 1995
  • La civilisation de l'Occident médiéval 1997
  • La bourse et la vie 1997
  • Le Moyen Age aujourd'hui 1998
  • Un autre Moyen-Age 1999
  • Saint François d'Assise 1999