Ero sivun ”Constantine Samuel Rafinesque” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
fixx
p (huoltoa , typos fixed: 1828-1 → 1828–1 (3) AWB)
p (fixx)
[[Image:Rafinesque Constantine Samuel 1783-1840.png|thumb|250px]]
'''Constantine Samuel Rafinesque''' tai Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz, kuten hänet Euroopassa tunnettiin ([[22. lokakuuta]] [[1783]] [[Istanbul]]–[[18. syyskuuta]] [[1840]] [[Philadelphia]]) oli [[ranska]]lainenlaissyntyinen, [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] vaikuttanut kiistelty monitieteilijä, muun muassa [[kasvitiede|kasvi-]] ja [[ornitologiakielitiede|lintutieteilijäkielitieteilijä]].
 
Rafinesque syntyi [[Galata]]ssa, Konstantinopolin[[Konstantinopoli]]n esikaupungissa. Hänen isänsä F.G. Rafinesque oli ranskalainen kauppias [[Marseilles]]ista ja äitinsä [[saksa]]lainen M.mutta Schmaltz, joka oliKonstantinopolissa syntynyt KonstantinopolissaM. Schmaltz. Constantine vietti nuoruutensa Marseillesissa ja opiskeli pääasiassa omin päin. 12-vuotiaana hän oli oppinut kasvitieteellistä [[latina]]a ja aloittanut kasvien keräämisen [[herbaario]]onn keräämisen.
 
1802 hän matkusti [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]], missä hän tutustui useimpiin nuoren valtion harvoista botanisteista. 1805 hän palasi Eurooppaan ja asettui [[PalermoSisilia]]on,n [[SisiliaPalermo]]anon, jossa hän menestyi niin hyvin kaupankäynnillä, että saattoi jäädävetäytyä eläkkeelle 25-vuotiaana ja ryhtyä täysipäiväiseksi luonnontutkijaksi. Jonkin aikaa hän työskenteli Yhdysvaltain konsulin sihteerinä. Sisiliassa hän tutki kasveja ja kaloja, nimetenja nimesi useita tieteelle uusia lajeja. Rafinesquen pojan kuoltua 1815 kuolihän hänenitse poikansa,jätti jokapuolisonsa olija nimettymuutti [[Carltakaisin vonYhdysvaltoihin. Linné|CarolusHänen Linnaeuksenlaivansa ''Union'' upposi [[Connecticut]]in mukaan,rannikolla ja hän muutti takaisin Yhdysvaltoihin. Hän menetti kaikki kirjansa (50 laatikollista) ja kokoelmansa, (mukaanmuun lukienmuassa yli 60 000 [[simpukka]]asimpukan- (''shells'')ja [[Malta]]lla rekisteröidyn laivansa ''Union''in upotessa 2. marraskuuta 1815 [[Connecticut]]in rannikollakotilonkuorta.
 
[[New York]]issa hänestä tuli uudelleen perustetunvastaperustetun Luonnonhistoriallisen lyseon (''Lyceum of Natural History'') perustajajäsen. Vuoteen 1818 mennessä hän oli kerännyt ja nimennyt yli 250 uutta kasvi- ja eläinlajia.
 
1819 hänestäRafinesquesta tuli Transylvanian yliopiston kasvitieteen professori [[LexingtonKentucky]]issan [[KentuckyLexington]]ssaissa. Hän myös antoi yksityisiäyksityisopetusta oppituntejaranskan- myösja ranskaksiitalian ja [[italia]]ksikielissä. 1817 hänen kirjansa ''Florula Ludoviciana'' herätti runsaasti kritiikkiä kasvitieteilijäkollegoissa. Hänen tutkimuksiaan arvosteltiin epämääräisiksi. Keväällä 1826 hän jättierosi yliopistonyliopistosta riitaannuttuaan rehtori Horace Holleyn kanssa.
 
Rafinesque muutti Philadelphiaan[[Pennsylvania]]n [[Philadelphia]]an, missä hän luennoi ja jatkoi julkaisutoimintaa, enimmäkseen omilla rahoillaanomakustanteina. Hänen kirjastaan ''Medical Flora, a Manual of the Medical Botany of the United States of North America'' (1828–1830) tuli hänen taloudellisesti parasmenestynein työnsä. ''Herbarium Rafinesquianum''issa hän kuvaili lukuisia uusia kasvilajeja. Hän kiinnostui myös [[Lewis ja Clark|Lewisin ja Clarkin retkestätutkimusretken]] aineistoista. HeidänNiihin kanssaanperustuen hän antoi tieteellisen nimennimesi [[preeriakoira]]llen (''Cynomys ludovicianus''), [[valkojalkahiiri|valkojalkahiirellevalkojalkahiiren]] (''Peromyscus leucopus'') ja [[muulipeura]]llen (''Odocoileus hemionus'').
 
Vuosina 1836–1838 julkaisemissaan teoksissa hän ehdotti satoja uusia kasvisukuja ja tuhansia uusia kasvilajeja. Valtaosaa näistä nimistä ei kuitenkaan hyväksytty tieteellisissä piireissä.
1836 hän julkaisi 2-osaisen teoksen ''American Nations'', oman käännöksen ''Walam Olum''ista, [[delawaret|lenapekansan]] (myös delawaret) luomiskertomuksen. Tämä kertomus on myöhemmin osoitettu huijaukseksi eikä se selvästikään ole aito [[intiaani]]dokumentti.
 
Hänen merkittävin saavutuksensa Pohjois-Amerikan esihistorian selvittämisessä oli hänen tutkimuksensa muinaisjäännöksistä, joita hän suoritti erityisesti [[Ohio]]n laaksossa, ja jotka hän ensin leimasinimesi "Amerikan muinaismuistomerkeiksi" (''AmerikanAncient Monuments of muinaismonumenteiksiAmerica''). Hän luetteloi yli 500 arkeologista paikkaa, joista suuri osa on sen jälkeen tuhoutunut. Hän ei koskaan itse suorittanut kaivauksia, vaan tarkkojen muistiinpanojen, piirrosten ja kirjallisten kuvausten avulla dokumentoi paikat, joilla hän kävi. Vain muutamia hänen kuvailuistaan julkaistiin mutta kaikki hänen 148 kohdettaan Kentuckyssa sisältyivät myös Squierin ja Davisin tästä osavaltiosta tekemään kuuluisaan selvitykseen ''Ancient Monuments of the Mississippi Valley'' (1848).
 
Rafinesque oli myös [[kielitiede|kielitieteilijä]]. Hän osoitti, että [[Haiti]]ssa muinoin puhuttu kieli oli Taino, termi, jonka muut tutkijat myöhemmin laajensivat tarkoittamaan [[Karibia]]n etnisyyttä. Vaikka hän erehtyikin luulleessan, että muinainen [[maya]]kieli oli aakkosellinen, hän oli kuitenkin luultavasti ensimmäinen, joka vaati, että paras tapa tulkita kirjoitettua kieltä oli opiskella modernia mayakieltä.
 
Rafinesque kuoli vatsasyöpään. Hänen ystävänsä hautasivat hänet Philadelphiaan Ronaldsonin hautausmaalle. Hänen huomattavat kokoelmansa myytiin rihkamana tai hävitettiin. Maaliskuussa 1924 hänen jäänteensäoletetut jäännöksensä tuotiin Transylvanian yliopistolle. lepäämään holviin alle paaden, johon oliHautapaadessa kirjoitettulukee ''Honor to whom honor is overdue.''
 
Rafinesquen tieteelliset ansiot arvostetaan nykyisin entistä korkeammalle. Hän oli yltiöinnokas mutta havainnoissaan tarkka, ja häntä ajoi kiihkeä vimma nimetä kaikki, minkä hän kohtasi luonnossa.
* ''The Good Book (Amenities of Nature)'', Philadelphia 1840
 
[[Luokka:RanskalaisetYhdysvaltalaiset ornitologitkasvitieteilijät|Rafinesque, Constantine Samuel]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset eläintieteilijät|Rafinesque, Constantine Samuel]]
[[Luokka:Ranskalaiset kasvitieteilijät|Rafinesque, Constantine Samuel]]
[[Luokka:Ranskalaiset eläintieteilijät|Rafinesque, Constantine Samuel]]
 
[[de:Constantine S. Rafinesque-Schmaltz]]
3 750

muokkausta

Navigointivalikko