Ero sivun ”Hakojärvi (Töysä)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
fix + lk muutos
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Hakojärvi''' on noin 500 asukkaan kylä [[Etelä-Pohjanmaa]]lla [[valtatie 18]]:n varrella [[Töysä]]n kunnassa. Hakojärvi sijaitsee [[Töysä]]n ja [[Ähtäri]]n välillä. Vuonna [[1996]] Hakojärvi valittiin ensimmäiseksi [[Vuoden eteläpohjalainen kylä|Vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi]].
'''Hakojärvi''' on noin 500 asukkaan kylä [[Etelä-Pohjanmaa]]lla [[Töysä]]n kunnassa. Hakojärvi sijaitsee [[Töysä]]n ja [[Ähtäri]]n välillä. Hakojärvi valittiin ensimmäiseksi [[Vuoden eteläpohjalainen kylä|Vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi]] vuonna [[1996]].


==Sijainti==
Hakojärvellä on oma koulu. Siellä on myös entinen [[Töysän rautatieasema]].
Hakojärvi sijaitsee [[valtatie 18]]:n varrella. Kylän keskuksena pidettävältä kyläkoululta on matkaa Töysän keksustaan n. 5 kilometriä ja [[Ähtäri]]n keskustaan n. 12 kilometriä. Vaikka Hakojärvellä ei ole kauppoja tai muita palevluita, kylä houkuttelee nuoria lapsiperheitä asukkaikseen hyvän sijaintinsa ja luonnonrauhan vuoksi. Kylän keski-ikä onkin 35 vuotta, jonka vuoksi koulun oppilasmäärä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Myös kylällä vallitseva hyvä yhteishenki ja Kyläyhdistys sekä halvat tonttihinnat ovat olleet tukemassa Hakojärven kylän kehitystä.

Hakojärvellä toimi 1990-luvulle asti [[Töysän rautatieasema]], kunnes [[VR]] vähensi seisahduspaikkoja ja Hakojärven pysäkki lakkautettiin. Hakojärvi näkyykin joskus kartoissa nimellä '''Töysän asema'''. Nykyisin junat pysähtyvät Töysässä [[Tuuri]]n asemalla.

==Kyläyhdistys==
Hakojärven kylän hieman syrjäinen sijainti on ollut osaltaan vaikuttamassa kyläläisten talkoohenkeen. Kun kaikkea ei ole saatu itsestään, on pienen kyläyhteisön ollut pakko tehdä itse. Sitkeät ja talkoohenkiset kyläläiset ovat saaneet paljon aikaan yhdessä. Vuonna 1984 rakennettu ''Jouttilan mökki'' on yksi suurimmista Kylätoimikunnan aikaansaannoksista. Se on rakennettu kylällä sijaitsevan Jouttilammen läheisyyteen. Mökki toimi aluksi paitsi vuokratilana myös kokoontumispaikkana. Sitä on paranneltu vuosien saatossa ja sen yhteyteen on talkoovoimin rakennettu mm. sauna, uimapaikka sekä aittarakennus. Nykyisin Hakojärven Kyläyhdistys vuokraa mökkiä lomalaisten käytttöön ympäri vuoden.

Kylätoimikunta on ollut hankkimassa kylälle myös mm. uimarantaa Jouttilammelle sekä katuvaloja ja pallokenttää. 80-luvun loppupuolelta asti kylällä on julkaistu vuosittain kylän oma joululehti ''Hakojärven Joulu''.

Vuonna 1995 kylätoiminta virallistettiin ja yhdistyksen nimeksi otettiin ''Hakojärven Kyläyhdistys''. Kyläläiset alkoivat puuhaamaan koulun yhteyteen liikuntasalia, jota kunnalla ei olisi ollut varaa rakennuttaa. Yhteistoimin saatiin rahoitus, talkoovoima ja materiaalit hankittua ja vuonna 1996 oli Hakojärven Kylätalo valmis. Kylätalo toimii liikuntasalina, mutta siellä voi myös kokoontua ja järjestää juhlia.

Kyläläiset rakensivat osittain talkoovoimin Hakojärven koulun kentälle jääkiekkokaukalon. Hakojärveläiset huoltavat sitä pääosin itsenäisesti. Kaukalon läheisyyteen rakennettiin myös katettu matonpesupaikka talkoovoimin.

Kyläyhdistyksen alaisuudessa toimi muutaman vuoden ajan kotiapu, mutta sen toiminta lakkautettiin vuoden 2006 alussa.
Kesäisin kylällä toimii oma kioski Kyläyhdistyksen voimin.


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 8: Rivi 23:
*[http://tontit.toysa.fi/Hakojarvi.php?kyla=Hakoj%C3%A4rvi Kartta]
*[http://tontit.toysa.fi/Hakojarvi.php?kyla=Hakoj%C3%A4rvi Kartta]


{{tynkä/Kylä}}
[[luokka:Töysä]]
[[luokka:Töysä]]
[[Luokka:Vuoden kylät]]
[[Luokka:Vuoden kylät]]

Versio 19. maaliskuuta 2008 kello 03.42

Hakojärvi on noin 500 asukkaan kylä Etelä-Pohjanmaalla Töysän kunnassa. Hakojärvi sijaitsee Töysän ja Ähtärin välillä. Hakojärvi valittiin ensimmäiseksi Vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi vuonna 1996.

Sijainti

Hakojärvi sijaitsee valtatie 18:n varrella. Kylän keskuksena pidettävältä kyläkoululta on matkaa Töysän keksustaan n. 5 kilometriä ja Ähtärin keskustaan n. 12 kilometriä. Vaikka Hakojärvellä ei ole kauppoja tai muita palevluita, kylä houkuttelee nuoria lapsiperheitä asukkaikseen hyvän sijaintinsa ja luonnonrauhan vuoksi. Kylän keski-ikä onkin 35 vuotta, jonka vuoksi koulun oppilasmäärä on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Myös kylällä vallitseva hyvä yhteishenki ja Kyläyhdistys sekä halvat tonttihinnat ovat olleet tukemassa Hakojärven kylän kehitystä.

Hakojärvellä toimi 1990-luvulle asti Töysän rautatieasema, kunnes VR vähensi seisahduspaikkoja ja Hakojärven pysäkki lakkautettiin. Hakojärvi näkyykin joskus kartoissa nimellä Töysän asema. Nykyisin junat pysähtyvät Töysässä Tuurin asemalla.

Kyläyhdistys

Hakojärven kylän hieman syrjäinen sijainti on ollut osaltaan vaikuttamassa kyläläisten talkoohenkeen. Kun kaikkea ei ole saatu itsestään, on pienen kyläyhteisön ollut pakko tehdä itse. Sitkeät ja talkoohenkiset kyläläiset ovat saaneet paljon aikaan yhdessä. Vuonna 1984 rakennettu Jouttilan mökki on yksi suurimmista Kylätoimikunnan aikaansaannoksista. Se on rakennettu kylällä sijaitsevan Jouttilammen läheisyyteen. Mökki toimi aluksi paitsi vuokratilana myös kokoontumispaikkana. Sitä on paranneltu vuosien saatossa ja sen yhteyteen on talkoovoimin rakennettu mm. sauna, uimapaikka sekä aittarakennus. Nykyisin Hakojärven Kyläyhdistys vuokraa mökkiä lomalaisten käytttöön ympäri vuoden.

Kylätoimikunta on ollut hankkimassa kylälle myös mm. uimarantaa Jouttilammelle sekä katuvaloja ja pallokenttää. 80-luvun loppupuolelta asti kylällä on julkaistu vuosittain kylän oma joululehti Hakojärven Joulu.

Vuonna 1995 kylätoiminta virallistettiin ja yhdistyksen nimeksi otettiin Hakojärven Kyläyhdistys. Kyläläiset alkoivat puuhaamaan koulun yhteyteen liikuntasalia, jota kunnalla ei olisi ollut varaa rakennuttaa. Yhteistoimin saatiin rahoitus, talkoovoima ja materiaalit hankittua ja vuonna 1996 oli Hakojärven Kylätalo valmis. Kylätalo toimii liikuntasalina, mutta siellä voi myös kokoontua ja järjestää juhlia.

Kyläläiset rakensivat osittain talkoovoimin Hakojärven koulun kentälle jääkiekkokaukalon. Hakojärveläiset huoltavat sitä pääosin itsenäisesti. Kaukalon läheisyyteen rakennettiin myös katettu matonpesupaikka talkoovoimin.

Kyläyhdistyksen alaisuudessa toimi muutaman vuoden ajan kotiapu, mutta sen toiminta lakkautettiin vuoden 2006 alussa. Kesäisin kylällä toimii oma kioski Kyläyhdistyksen voimin.

Aiheesta muualla