Ero sivun ”Tikrit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
moi
p Käyttäjän 193.210.145.13 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Le Pied-bot tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tikrit''' (تكريت) (myös ''Takrit'' ''tai Tekrit'') on [[kaupunki]] [[Irak]]issa [[Tigris]]joen varrella noin 140 kilometriä [[Bagdad]]ista luoteeseen. Kaupungissa oli vuonna [[2002]] noin 28 900 asukasta ja se on [[Salah al-Din]]in provinssin hallintokeskus. Asukkaat ovat [[sunni]]muslimeja
[[terve!]]

Kaupunki on myös [[Saddam Hussein]]in ja [[Saladin]]in syntymäkaupunki. Hussein on myös haudattu kaupunkiin.

==Historia==
Ensimmäinen maininta Tikritistä historiallisissa teksteissä ({{k-en|The Babylonian Chronicles}}) on vuodelta [[615 eaa.]], jolloin [[Babylonia]]n kuninkaan [[Nabopolassar]]in kerrotaan hakeneen suojaa kaupungista hänen hyökätessään [[Assur]]in kaupunkiin.

[[600-luku|600-luvulla]] ''Tagrit'' oli [[monofysitismi]]kristillisyyden keskeinen kaupunki {{lähde}} – [[kristinusko]] levittyi ensimmäisinä vuosisatoina myös [[Persia]]an. Vuonna [[1089]] muslimit tuhosivat Tagritin kirkot.

[[1300-luku|1300-luvun]] lopulla [[Timur Lenk]]in joukot tuhosivat kaupungissa sijainneen ikivanhan linnoituksen ({{k-syr |Birtha}}).

Syyskuussa [[1917]] [[britit|brittijoukot]] valtasivat kaupungin [[Osmanien valtakunta|Osmanien valtakunnalta]] ensimmäisessä maailmansodassa.

[[Irakin sota|Irakin sodan]] aikana Tikritissä on tehty laajaa vastarintaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Siellä on myös järjetetty Saddam Husseinia tukevia mielenosoituksia.

==Aiheesta muualla==
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2941383.stm BBC NEWS: Tikrit: Iraq's last stronghold] {{en}}
* [http://local.google.com/local?num=100&hl=en&lr=&safe=off&q=tikrit,+iraq&ll=34.598667,43.683014&spn=0.043239,0.097504&t=k Google Local Satellite Photo of Tikrit]

{{Tynkä/Irak}}

{{coor title dm|34|36|N|43|41|E|type:city}}

[[Luokka:Irakin kaupungit]]

[[ar:تكريت]]
[[id:Tikrit]]
[[bg:Тикрит]]
[[ca:Tikrit]]
[[cy:Tikrit]]
[[da:Tikrit]]
[[de:Tikrit]]
[[et:Tikrīt]]
[[en:Tikrit]]
[[es:Tikrit]]
[[eo:Tikrit]]
[[fa:تکریت]]
[[fr:Tikrit]]
[[hr:Tikrit]]
[[is:Tikrit]]
[[it:Tikrit]]
[[he:תיכרית]]
[[lt:Tikritas]]
[[mr:तिक्रीत]]
[[nl:Tikrit]]
[[ja:ティクリート]]
[[no:Tikrit]]
[[pl:Tikrit]]
[[pt:Tikrit]]
[[ro:Tikrit]]
[[ru:Тикрит]]
[[sr:Тикрит]]
[[sv:Tikrit]]
[[tr:Tikrit]]
[[ur:تکریت]]
[[zh:提克里特]]

Versio 12. maaliskuuta 2008 kello 11.15

Tikrit (تكريت) (myös Takrit tai Tekrit) on kaupunki Irakissa Tigrisjoen varrella noin 140 kilometriä Bagdadista luoteeseen. Kaupungissa oli vuonna 2002 noin 28 900 asukasta ja se on Salah al-Dinin provinssin hallintokeskus. Asukkaat ovat sunnimuslimeja

Kaupunki on myös Saddam Husseinin ja Saladinin syntymäkaupunki. Hussein on myös haudattu kaupunkiin.

Historia

Ensimmäinen maininta Tikritistä historiallisissa teksteissä (engl. The Babylonian Chronicles) on vuodelta 615 eaa., jolloin Babylonian kuninkaan Nabopolassarin kerrotaan hakeneen suojaa kaupungista hänen hyökätessään Assurin kaupunkiin.

600-luvulla Tagrit oli monofysitismikristillisyyden keskeinen kaupunki lähde?kristinusko levittyi ensimmäisinä vuosisatoina myös Persiaan. Vuonna 1089 muslimit tuhosivat Tagritin kirkot.

1300-luvun lopulla Timur Lenkin joukot tuhosivat kaupungissa sijainneen ikivanhan linnoituksen (syyr. Birtha).

Syyskuussa 1917 brittijoukot valtasivat kaupungin Osmanien valtakunnalta ensimmäisessä maailmansodassa.

Irakin sodan aikana Tikritissä on tehty laajaa vastarintaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Siellä on myös järjetetty Saddam Husseinia tukevia mielenosoituksia.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Irak