Ero sivun ”Kyreneläiset” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
99 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
p
Käyttäjän 80.186.173.22 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 128.214.69.151 tekemään versioon.
p (Käyttäjän 80.186.173.22 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 128.214.69.151 tekemään versioon.)
'''Kyreneläiset''' oli [[filosofia|Filosofinenfilosofinen]] koulukunta [[antiikin Kreikka|antiikin Kreikassa]]. Koulukunta kannatti [[hedonismi]]a. Koulukunta perustettiin [[300-luku eaa|300-luvulla eaa]]. PerustjaSen perusti [[Aristippos]], [[Sokrates|Sokrateen]] oppilas,. Hän oli kotoisin [[Kyrene]]stä.
 
== Filosofit ==
== Filosofia ==
 
KyreneläistenKyreneläiset kahtaolivat tunnettasitä mieltä, nautintoaettä tunteita on kaksi: nautinto ja tuskaa,tuska. Nämä vastasivatvastaavat fyysisinä tuntemuksina pehmeäpehmeää ja rosoinenrosoista liikeliikettä. NautintoHeidän mielestään nautinto oli kaikkein suurin hyvä, onnellisuus ja ylin päämäärä, ja nimenomaan nautinto välittömänä ruumiillisena tyydytyksenä erityisesti. Kaikki nautinnot olivat yhtä suuria, mikään ei ollut toista suurempi.
 
Kyreneläisyys todennäköisesti vaikutti [[epikurolaisuus|epikurolaisten]] oppeihin. Heidän ajatuksensa kuitenkin eroavat epikurolaisten ajatuksista. Kyreneläiset kielsivät kaiken arvon "henkisiltä nautinnoilta", jotka he yhdistivät toivoon, muistiin, ja yrityksiin kivun lopettamiseksi yleensä. Epikurolaiset puolestaan hyväksyivät päämääräksi sellaisen nautinnon, joka liittyy tuskien poistamiseen, mutta heidän mielestään se oli eri asia kuin onnellisuus. Kyreneläiset puolestaan perustivat näkemyksensä sille huomiolle, että nautinnon ja kivun tuntemukset, jotka ovat luonteeltaan pelkästään fyysisiä liikkeitä, ovat tunnettuja ainoastaan kullekin ihmiselle itselleen.

Navigointivalikko