Ero sivun ”Mantelipistaasi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Joonasl (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 14: Rivi 14:
{{Taksonomian_loppu}}
{{Taksonomian_loppu}}


'''Mantelipistaasi''' (''Pistacia vera'') on [[pistaasit|pistaasien]] (''Pistacia'') sukuun kuuluva kasvi. Sen luumarjojen vaaleanvihreää siementä, ns. pistaasipähkinää, käytetään mm. jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja suolattuina.
'''Mantelipistaasi''' (''Pistacia vera'') on pistaasien (''Pistacia'') sukuun kuuluva kasvi. Sen luumarjojen vaaleanvihreää siementä, ns. pistaasipähkinää, käytetään mm. jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja suolattuina.


[[Image:Pistachios th.jpg|thumb|left|pistaasipähkinöitä.]]
[[Image:Pistachios th.jpg|thumb|left|pistaasipähkinöitä.]]

Versio 28. helmikuuta 2008 kello 18.46

Malline:Taksonomian alku kasvit Malline:Taksonomian kuva Malline:Taksonomian luokitus Malline:Taksonomian kunta Malline:Taksonomian alakunta Malline:Taksonomian kaari Malline:Taksonomian alakaari Malline:Taksonomian luokka Malline:Taksonomian lahko Malline:Taksonomian heimo Malline:Taksonomian suku Malline:Taksonomian luokituksen loppu Malline:Taksonomian tieteellinen nimi Malline:Taksonomian loppu

Mantelipistaasi (Pistacia vera) on pistaasien (Pistacia) sukuun kuuluva kasvi. Sen luumarjojen vaaleanvihreää siementä, ns. pistaasipähkinää, käytetään mm. jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Sitä myydään myös paahdettuina ja suolattuina.

pistaasipähkinöitä.

Mantelipistaasi kasvaa luonnonvaraisena Aasian keski- ja lounaisosien vuoristoalueilla kuten Iranissa, Afganistanissa ja Turkmenistanissa. Sitä viljellään yleisesti mm. Välimeren seudulla, Kaliforniassa ja Australiassa. Välimerellä on kasvanut luonnonvaraisena pienempisiemenisiä mantelipistaaseja. Puu kasvaa noin kymmenmetriseksi. Sen lehdet ovat kapeat, 10–20 cm pitkät. Se on kaksikotinen: hede- ja emikukat kasvavat eri yksilöissä.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.