Ero sivun ”Kampiakseli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
p
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Kampiakseli''' on [[akseli (osa)|akseli]], jossa osa akselista kiertää epäkeskisesti varsinaisen akselin ympäri ja tähän epäkeskiseen osaan on nivelöity '''kampi''' tai polttomoottoreiden yhteydessä [[kiertokanki]]. Kampiakseli on yleisin mekanismi, jolla suoraviivainen liike muutetaan pyöriväksi tai päinvastoin. Kampimekanismilla saadaan työntävä tai vetävä voima muutettua [[vääntömomentti|vääntömomentiksi]].
 
==Kampi-akseliKampiakseli polttomoottorissa==
 
[[Polttomoottori]]ssa kampiakseli on keskeinen osa, joka muuntaa [[kiertokanki|kiertokankien]] välityksellä [[mäntä|mäntien]] suoraviivaisen, edestakaisen liikkeen kiertoliikkeeksi. Yleensä kampiakseliin on kiertokankien välityksellä kytketty useampia mäntiä, jotta voima muuntautuisi pyörimisliikkeeksi tasaisemmin. Kuitenkin useissa pienissä moottoreissa, kuten [[mopo]]issa ja [[puutarhakone]]issa, saattaa olla vain yksi mäntä, jolloin tarvitaan suhteellisesti raskaampi [[vauhtipyörä]], jotta männällä riittäisi voimaa palata alkuperäiseen asemaansa.
Mäntien lukumäärä ja sijoittelutapa toisiinsa sekä kampiakseliin nähden, määrää moottorityypin, joita ovat mm: rivimoottori, eli kaikki männät rinnakkain; V-moottori, männät ovat kahdessa rivissä V:n muodossa ja vastakkaisten sylinterien kiertokanget kiinnittyvät samalle kampiakselin kaulalle; W-moottori, männät ovat kolmessa tai useammassa rivissä ja vastaisku- eli [[bokserimoottori]], jossa vastakkaisten sylinterien männät liikkuvat vastakkaisiin suuntiin.
 
Joissain vanhemmissa lentokoneiden [[tähtimoottori|tähtimoottoreissa]] kampiakseli oli keskellä moottoria ja männät sen ympärillä tähden muodossa. Tällöin kampiakseli pysyi paikallaan kiinni lentokoneessa ja männät ja sylinterit pyörivät sen ympäri, tai sylinterit olivat kiinni lentokoneessa ja kampiakseli pyörii [[potkuri|potkurin]] kanssa.
 
==Katso myös==
4 905

muokkausta

Navigointivalikko