Ero sivun ”Perihelin pituus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
link sl
p Botti lisäsi: zh:近心點經度
Rivi 16: Rivi 16:
[[es:Longitud del periastro]]
[[es:Longitud del periastro]]
[[sl:Dolžina periapside]]
[[sl:Dolžina periapside]]
[[zh:近心點經度]]

Versio 21. helmikuuta 2008 kello 05.08

Perihelin pituus (luetaan: pii) on taivaanmekaniikassa kappaleen radan asentoa kuvaava suure, jota käytetään yleisesti perihelin argumentin sijasta. Perihelin pituus voidaan laskea perihelin argumentista ja nousevan solmun pituudesta , sillä näiden välillä on yhteys

.

Määritelmänsä vuoksi perihelin pituus ei vastaa mitään todellista kappaleen rataan liittyvää kulmaa, sillä nouseva solmu mitataan pitkin koordinaatiston perustasoa kun taas perihelin argumentti mitataan ratatasoa pitkin. Sen käyttö kuitenkin yksinkertaistaa eräitä laskukaavoja. Tilanteessa, jossa radan kaltevuus on nolla tai rata on ympyränmuotoinen perihelin pituus ei ole yksikäsitteisesti määritelty suure. Tällöin se voidaan määrätä vaikkapa nollaksi.

Koska eri lähteissä voidaan käyttää rataelementtinä joko perihelin pituutta tai sen argumenttia ja koska merkinnät ja vaihtelevat, on lähdekirjallisuutta tutkiessa aina syytä selvittää, kummasta kulmasta todellisuudessa on kysymys.

Yleisessä tapauksessa olisi oikeampaa puhua periapsidipituudesta, mutta suomessa periheli-nimitys on jokseenkin vakiintunut.

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.