Ero sivun ”Blueskaava” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p en-wiki
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: de, es, fy, he, it, nl, sv, uk
Rivi 10: Rivi 10:
[[Luokka:Blues]]
[[Luokka:Blues]]


[[de:Blues#Das_Blues-Schema]]
[[en:Twelve bar blues]]
[[en:Twelve bar blues]]
[[es:Twelve bar blues]]
[[fy:Tolve maats blues]]
[[it:Blues in 12 misure]]
[[he:בלוז 12 תיבות]]
[[nl:Bluesschema]]
[[sv:Bluestolva]]
[[uk:Блюзовий період]]

Versio 20. helmikuuta 2008 kello 15.38

Blueskaava on pop-musiikissa ja jazz -musiikissa eniten käytetty sointukulku.

Ensimmäinen tunnettu havainto blueskaavasta on vuodelta 1902. Blues-musiikki perustuu hyvin pitkälle blueskaavan käyttöön. Muista musiikin lajeista varsinkin vanha jazz-musiikki ja boogie woogie hyödyntävät blueskaavaa usein. Samoin kaavaa voi kuulla myös menneiden vuosikymmenten rockmusiikissa, surf -musiikissa sekä rhythm and blues -tradition eri alalajeissa.

Blueskaavassa on 12 tahtia, joskin siitä on helppo tehdä useampitahtisia variaatioita. Kaava perustuu I, IV ja V asteen sointukulkuun. Esimerkiksi A-duurista soitettuna blueskaavan soinnut ovat tällöin AAAA DDAA EDAE (missä yksi kirjain tarkoittaa yhtä koko tahdin pituista sointua).

Lauletussa blues-musiikissa lauletaan usein sama lause kaksi kertaa - ensin neljän ensimmäisen ja sitten neljän seuraavan soinnun aikana. Viimeiselle neljälle soinnulle tulee uusi lause. Toiseksi yleisin vaihtoehto on, että ensimmäiset neljä sointua muodostavat ikään kuin säkeistön, johon mahdutetaan paljon sanoja, ja loput kahdeksan sointua toimivat ikään kuin kertosäkeenä, joka toistuu läpi kappaleen.