Ero sivun ”Pederastia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
222 merkkiä lisätty ,  17 vuotta sitten
täsmennyksiä
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(lisätty tietoa)
(täsmennyksiä)
'''Pederastia'''lla tarkoitetaan ensisijaisesti antiikin Kreikan kulttuurissa aikuisen miehen ja nuorukaisen välistä seksuaalissävytteistä suhdetta. Perinteinen aikuistumisriitti oli varhaiseen teini-ikään tulleen nuoren antaminen isän valitseman miehen kasvatettavaksi. TähänKasvatukseen sisältyi urheilua ja sivistäviä opintoja. Lisäksi tähän pojan ja kasvattavan miehen väliseen suhteeseen sisältyi eroottista homoseksuaalisuutta, jolla poikaa opetettiin ymmärtämään rakkauden ja huomioonottamisen merkitys ja näin hänestä oletettiin kehittyvän vastuuntuntoinen aikuinen: pojanpoika olitavallaan asetuttavaasetettiin naisen asemaan, oppiakseenjotta ymmärtämäänhän rakkaudenoppisi jakohtelemaan huomioonottamisennaisia merkitysoikein. OnMyöhemmin oletettupederastialla tarkoitettiin yleensä vain homoseksuaalisuutta, etteimutta pederastiaanse kuulunutoli [[anaaliyhdyntä|anaaliyhdyntöjä]].laajalle levinnyt väärinkäsitys.
 
Aikuisella iällä nuorukaisen odotettiin menevän naimisiin vanhempienperheen hyväksymän tai valitseman naisen kanssa, eikä aikuisten miesten välistä homoseksuaalisuutta välttämättä suvaittukatsottu sen enempää kuin nykyaikanahyvällä. Kreikkalaisen kasvatuksen ääripäitä olivat ateenalaisten sivistyneenä ja hienostuneena pitämät tavat ja spartalaisten äärimmäiseen itsekuriin perustuva poikien kasvatus sotureiksi. Spartalaisten pederastiasta ei ole arkeologisia todisteita, sen sijaan ateenasta ja muista kreikan kaupunkivaltioista niitä on löytynyt runsaasti.
 
Aikuisella iällä nuorukaisen odotettiin menevän naimisiin vanhempien hyväksymän tai valitseman naisen kanssa, eikä aikuisten miesten välistä homoseksuaalisuutta välttämättä suvaittu sen enempää kuin nykyaikana. Kreikkalaisen kasvatuksen ääripäitä olivat ateenalaisten sivistyneenä ja hienostuneena pitämät tavat ja spartalaisten äärimmäiseen itsekuriin perustuva poikien kasvatus sotureiksi. Spartalaisten pederastiasta ei ole arkeologisia todisteita, sen sijaan ateenasta ja muista kreikan kaupunkivaltioista niitä on löytynyt runsaasti.
 
 
 
 
{{tynkä}}
 
[[Luokka:seksuaalisuus]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko