Ero sivun ”Matkaopas” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 655 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
+artikkeli uusiksi - onkohan tämä pikemmin matkaopas artikkeli kuin matkanjohtaja
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Käyttäjän 212.149.254.160 (keskustelu) muokkaus 4285580 kumottiin)
(+artikkeli uusiksi - onkohan tämä pikemmin matkaopas artikkeli kuin matkanjohtaja)
'''Matkanjohtaja''' on vapaamuotoinen ammattinimike, jota käytetään henkilöstä, joka toimii matkailualan opastustehtävissä. Matkanjohtaja ja –opas nimikettä käytetään vapaasti: matkakohteen kirjasta käytetään nimeä myös matkaopas. Oppaan työn laatu ja tehtävät vaihtelevat. Suomessa [[matkailu]]n parissa työskentelee noin 126 000 henkilöä ympäri vuoden.
{{Korjattava/muoto}}
 
==Eri tyyppisiä oppaita==
'''Matkanjohtaja''' on henkilö joka on nimetty joko [[matkatoimisto]]n puolesta tai on koonnut oman ryhmän jota johtaa. [[Matkaopas]] on eri asia kuin matkanjohtaja. Matkanjohtaja seuraa yleensä ryhmää koko matkan ajan kun taas matkaopas voi olla paikallinen ja vaihtua useasti matkan aikana.
 
'''Kotimaan matkaopas''' opastaa [[Suomi|Suomessa]] sekä koti- että ulkomaisia [[turisti|turistiryhmiä]]. Omalla asiantuntemuksellaan opas välittää matkailijoille matkakohteen tietoa. Useimmat oppaat tekevät osa-aikaista freelancetyötä. Toimeksiantajia ovat matkailu- ja matkatoimistot, opaskeskukset, matkanjärjestäjät, liikenneyhtiöt sekä yritykset. Kotimaan matkaopas työskentelee tavallisesti kaupunkien ja kuntien paikallis- ja kohdeoppaana, erikoisoppaana, transferina tai matkanjohtajana. Matkaopas tekee asiakaspalvelutyötä, jossa opastus tapahtuu asiakkaan toivomusten ja tilauksen mukaisesti.
 
'''Paikallisoppaat''' opastavat erilaisia nähtävyys- ja tutustumiskierroksia. Tavallisesti paikallisoppaat työskentelevät liikkuvassa ajoneuvossa, kuten [[bussi|bussissa]] tai [[laiva|laivassa]], mutta opastavat myös kävellen teemakierroksilla tai paikkakunnan kohteissa. Kotimaan kohdeoppaat toimivat esimerkiksi [[museo|museoissa]], [[kirkko|kirkoissa]], julkisissa rakennuksissa tai [[tehdas|tehtaissa]]. Tarvittaessa oppaat toimivat myös matkanjohtajina sekä Suomeen tuleville että ulkomaille matkustaville ryhmille.
Matkanjohtajana työskentelevä opas seuraa ryhmän mukana koko heidän lomansa ajan. Hän vastaa matkan käytännön järjestelyistä ja siitä, että asiakkaan tilaus on sopimuksen mukainen ja matkaohjelman palvelut toimivat.
 
'''Transferi''' [[Englannin kieli|(engl. ''transfer'')]] hoitaa asiakkaiden kuljetuksia. Transferin tehtävänä voi esimerkiksi olla vieraiden nouto lentokentältä, rautatieasemalta tai satamasta ja heidän kuljettaminen [[hotelli]]in. Oppaat voivat myös seurustella vieraiden kanssa kokousten yhteydessä tai viedä heidät ostoskierrokselle tai patikkaretkelle.
 
'''Luonto- ja eräoppaat''' suunnittelevat ja järjestävät luonto- ja eräretkiä.
 
==Matkaoppaiden koulutus==
Matkaoppaille, -johtajille tai matkanvetäjille ei ole olemassa yleisiä keskiasteen opintoja. Kaupalliset valmismatkanjärjestäjät ja opasyritykset kouluttavat yleensä itse työntekijänsä sopivilla kursseilla. [[Tarttila]]ssa toimii [[Päivölän Kansanopisto]], joka kouluttaa 6 kk:n kursseillaan matkaoppaita. Ammatillisista aikuiskoulutuskeskuksista Helsingin [[Oulunkylä]]ssä toimiva [[Adulta Oy]] järjestää matkaoppaan ammattitutkinto –nimellä koulutusta. Suomen opasliiton hyväksymän peruskurssin tai vastaavan koulutuksen suorittaneet voivat käyttää nimitystä auktorisoitu matkailuopas. Oppailla ei ole varsinaisia virallisia kelpoisuusehtoja, mutta opaskeskukset välittävät yleensä vain auktorisoituja matkailuoppaita.
==Lähteet==
* Ammattinetti [http://www.ammattinetti.fi]
* Adulta Oy [http://www.adulta.fi/koulutus/koulutusesite.php?id=1352]
* Päivölän Kansanopisto [http://www.paivola.fi/]
 
Matkanjohtajan velvollisuus on pyrkiä toteuttamaan matka annetun matkaohjelman tai suunnitelman mukaan.
Poikkeustilanteissa matkajohtaja tekee matkaan korjaukset ja/tai auttaa ryhmän jäseniä parhaan mahdollisen kykynsä mukaan.
 
[[Luokka:Matkailu]]
3 911

muokkausta

Navigointivalikko