Ero sivun ”OLED-näyttö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pari kuvaa
Ras (keskustelu | muokkaukset)
laajennettu
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:OLEDScreen.jpg|thumb|1,5 tuuman OLED-näyttö]]
[[Kuva:OLEDScreen.jpg|thumb|1,5 tuuman OLED-näyttö]]
[[Kuva:Sony OLED TV XEL-1.JPG|thumb|Sonyn 11 tuuman OLED-näyttö]]
[[Kuva:Sony OLED TV XEL-1.JPG|thumb|Sonyn 11 tuuman OLED-näyttö]]
'''OLED-näyttö''' (''Organic Light Emitting Diodes'') on litteä [[näyttö]], joka on paksuudeltaan hyvin ohut. Sen toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin [[diodi]]. Se tuottaa [[valo]]a, kun siihen tuodaan [[sähkö]]ä. Koska OLED-näyttö tuottaa itse valoa, se ei tarvitse taustavaloa ja se kuluttaa jopa 30% vähemmän sähköä kuin nykyaikaiset [[Nestekidenäyttö|LCD-näytöt]]. OLED-näytöt ovat myös normaaleita LCD-näyttöjä tarkempia.
'''OLED-näyttö''' (''Organic Light Emitting Diodes'') on litteä [[näyttö]], joka on paksuudeltaan hyvin ohut. Sen toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin [[diodi]]. Se tuottaa [[valo]]a, kun siihen tuodaan [[sähkö]]ä. Koska OLED-näyttö tuottaa itse valoa, se ei tarvitse taustavaloa ja se kuluttaa jopa 30 % vähemmän sähköä kuin nykyaikaiset [[Nestekidenäyttö|LCD-näytöt]]. OLED-näytöt ovat myös normaaleita LCD-näyttöjä tarkempia. OLED-tekniikka mahdollistaa myös niin kutsutut paperinkaltaiset näytöt.


Eräs OLED-näyttöjen huonoista puolista on niiden lyhytikäisyys – litteissä löytöissä käytettävä sininen OLED on tyypillisesti kestänyt vain noin 5 000 käyttötuntia, joka on vähän verrattuna nykyaikaisten LCD, [[LED]] ja [[Plasmapaneelinäyttö|plasmanäyttöjen]] keskimääräiseen 60 000 tunnin käyttöikään. Tähän on kuitenkin tulossa parannuksia tekniikan kehittyessä.
OLED-näyttöjä vaivasi pitkään niiden lyhytikäisyys – litteissä näytöissä käytettävä sininen OLED kesti vain noin 5 000 käyttötuntia, joka oli vähän verrattuna nykyaikaisten LCD, [[LED]] ja [[Plasmapaneelinäyttö|plasmanäyttöjen]] keskimääräiseen 60 000 tunnin käyttöikään. Usean vuoden kehityksen jälkeen OLED-näytöt ovat kuitenkin saavuttaneet jo kaupallisiin tarkoituksiin riittävän käyttöiän.


Samsung kehitti 256-värisen PMOLED:in syksyllä 2002 ja tekniikka on lyönyt kaupallisesti läpi jo erilaisissa kannettavissa multimedialaitteissa, kuten kännyköissä ja mp3-soittimissa. Monitori- ja televisiokoossa OLED tulee laajamittaiseen käyttöön 2010-luvun vaihteessa.
{{tynkä/Tekniikka}}

==Ensimmäisnen OLED-tv tuli markkinoille joulukuussa 2007==
Sony toi joulukuussa 2007 markkinoille ensimmäisen kaupallisen OLED-tv:nsä. Sony XEL-1 on 11-tuumainen ja kykenee 940×540 -resoluutioon. Mitoiltaan se on 3 mm paksu ja painaa 2 kilogrammaa. Käyttöikää tuotteella on 30 000 tuntia, mikä on noin 50 % vähemmän kuin nykyisillä LCD-televisiolla.

XEL-1:n saatavuus on rajoitettu. Japanissa sen hinta on 200 000 jeniä (1 300 euroa) ja Yhdysvalloissa 2 500 dollaria (1 750 euroa).

==OLED-tyypit==
*Valoa tuottavan orgaanisen ainesosan mukaan:
**'''Mono-molecule''': [[Monomeeri]]nen materiaali. Yksinkertainen, halpa valmistaa, kehitys pitkällä
**'''High Polymer''': Suurimolekyylipainoinen [[polymeeri]].

*Ohjausmenetelmän mukaan:
**'''Aktiivimatriisi''' ('''AMOLED'''): Erilliset R, G ja B -värien ohjausyksiköt ([[TFT]]), monimutkainen valmistaa, kallis, alhainen virrankulutus, erinomainen tarkkuus, nopea vasteaika. Korvaa monitori- ja televisio-käytössä olevat LCD:t.
**'''Passiivimatriisi''' ('''PMOLED'''): Yksinkertainen valmistusprosessi, edullinen, korkea virrankulutus, hidas toiminta, epätarkka jännitteen, ja siten myös kirkkauden ja värisävyn kontrollointi. Ei sovellu isoihin paneeleihin (yli viisituumaiset).

*Muut:
**'''Flexible OLED''' ('''FOLED'''): Joustava tai taitettava paneeli
**'''Printable LED''' ('''POLED)''': Pohjakalvolle tulostamalla valmistettu paneeli (CDT:n proto 14" 1280 x 768)
**'''Transparent OLED''': Läpinäkyvä paneeli, käyttö esimerkiksi tuulilasissa, näyteikkunassa
**'''OLED-valaistus''': Ohuita OLED-paneeleja voidaan käyttää myös valaisimina

==Aiheesta muualla==
*[http://www.oled-display.net/what-is-amoled What is AMOLED?]
*[http://www.oled-display.net/what-is-pmoled What is PMOLED?]
*[http://www.oled-display.net/oled-inkjet-printing OLED inkjet printing]
*[http://www.oled-display.net/oled-lighting OLED lighting]
*[http://www.oled-display.net/oled-making OLED making]
*[http://www.oled-display.net/oled-materials OLED materials]
*[http://www.oled-display.net/flexible-oled Flexible/foldable OLED]
*[http://www.oled-display.net/how-works-a-transparent-oled Transparent OLED]
*[http://www.oled-display.net/sony-xel-1-oled-tv Sony XEL-1 OLED-tv]
*[http://www.howstuffworks.com/lcd4.htm How Stuff Works: Passive and Active Matrix]


[[Luokka:Näyttötekniikka]]
[[Luokka:Näyttötekniikka]]

Versio 14. helmikuuta 2008 kello 08.50

1,5 tuuman OLED-näyttö
Tiedosto:Sony OLED TV XEL-1.JPG
Sonyn 11 tuuman OLED-näyttö

OLED-näyttö (Organic Light Emitting Diodes) on litteä näyttö, joka on paksuudeltaan hyvin ohut. Sen toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin diodi. Se tuottaa valoa, kun siihen tuodaan sähköä. Koska OLED-näyttö tuottaa itse valoa, se ei tarvitse taustavaloa ja se kuluttaa jopa 30 % vähemmän sähköä kuin nykyaikaiset LCD-näytöt. OLED-näytöt ovat myös normaaleita LCD-näyttöjä tarkempia. OLED-tekniikka mahdollistaa myös niin kutsutut paperinkaltaiset näytöt.

OLED-näyttöjä vaivasi pitkään niiden lyhytikäisyys – litteissä näytöissä käytettävä sininen OLED kesti vain noin 5 000 käyttötuntia, joka oli vähän verrattuna nykyaikaisten LCD, LED ja plasmanäyttöjen keskimääräiseen 60 000 tunnin käyttöikään. Usean vuoden kehityksen jälkeen OLED-näytöt ovat kuitenkin saavuttaneet jo kaupallisiin tarkoituksiin riittävän käyttöiän.

Samsung kehitti 256-värisen PMOLED:in syksyllä 2002 ja tekniikka on lyönyt kaupallisesti läpi jo erilaisissa kannettavissa multimedialaitteissa, kuten kännyköissä ja mp3-soittimissa. Monitori- ja televisiokoossa OLED tulee laajamittaiseen käyttöön 2010-luvun vaihteessa.

Ensimmäisnen OLED-tv tuli markkinoille joulukuussa 2007

Sony toi joulukuussa 2007 markkinoille ensimmäisen kaupallisen OLED-tv:nsä. Sony XEL-1 on 11-tuumainen ja kykenee 940×540 -resoluutioon. Mitoiltaan se on 3 mm paksu ja painaa 2 kilogrammaa. Käyttöikää tuotteella on 30 000 tuntia, mikä on noin 50 % vähemmän kuin nykyisillä LCD-televisiolla.

XEL-1:n saatavuus on rajoitettu. Japanissa sen hinta on 200 000 jeniä (1 300 euroa) ja Yhdysvalloissa 2 500 dollaria (1 750 euroa).

OLED-tyypit

  • Valoa tuottavan orgaanisen ainesosan mukaan:
    • Mono-molecule: Monomeerinen materiaali. Yksinkertainen, halpa valmistaa, kehitys pitkällä
    • High Polymer: Suurimolekyylipainoinen polymeeri.
  • Ohjausmenetelmän mukaan:
    • Aktiivimatriisi (AMOLED): Erilliset R, G ja B -värien ohjausyksiköt (TFT), monimutkainen valmistaa, kallis, alhainen virrankulutus, erinomainen tarkkuus, nopea vasteaika. Korvaa monitori- ja televisio-käytössä olevat LCD:t.
    • Passiivimatriisi (PMOLED): Yksinkertainen valmistusprosessi, edullinen, korkea virrankulutus, hidas toiminta, epätarkka jännitteen, ja siten myös kirkkauden ja värisävyn kontrollointi. Ei sovellu isoihin paneeleihin (yli viisituumaiset).
  • Muut:
    • Flexible OLED (FOLED): Joustava tai taitettava paneeli
    • Printable LED (POLED): Pohjakalvolle tulostamalla valmistettu paneeli (CDT:n proto 14" 1280 x 768)
    • Transparent OLED: Läpinäkyvä paneeli, käyttö esimerkiksi tuulilasissa, näyteikkunassa
    • OLED-valaistus: Ohuita OLED-paneeleja voidaan käyttää myös valaisimina

Aiheesta muualla