Ero sivun ”Kylmyysaavikko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 28: Rivi 28:
==Antarktiksen kuivat laaksot==
==Antarktiksen kuivat laaksot==


Antarktiksen tunnetuimmat kylmyysaavikot lienevät mannerjäätikön keskellä olevilla jäättömillä alueilla, esim. McMurdon kuivissa laaksoissa, joissa sataa alle 100 mm ja vuoden keskilämpötila on alle -20 °C.
Antarktiksen tunnetuimmat kylmyysaavikot lienevät mannerjäätikön keskellä olevilla jäättömillä alueilla, esimerkiksi [[McMurdon kuivat laaksot|McMurdon kuivissa laaksoissa]], joissa sataa alle 100 mm vuodessa ja vuoden keskilämpötila on alle -20 °C.


==Kylmyyspuoliaavikko==
==Kylmyyspuoliaavikko==

Versio 10. helmikuuta 2008 kello 16.37

Kylmyysaavikko (myös polaariaavikko, napa-aavikko tai arktinen aavikko) on kylmyyden ja kuivuuden takia lähes kasviton alue. Kylmyysaavikko on tundran pohjoisin osa tai jäätikön keskellä oleva jäätön alue. Se sijaitsee tundran pohjoisosissa tai tundran ja jäätikön välissä. Alue on enimmäkseen kalliota, kivikkoa tai soraa.

Kylmyysaavikko

Lämpötila vaihtelee kylmyysaavikolla esim. kylmin talvikuukausi -22 °C, lämpimin kesäkuukausi +1 °C. Keskilämpötila noussee max. 5 °C. Lunta on kylmyysaavikon alueella suurimman osan vuodesta, tavallisesti arktiksella syyskuusta kesäkuuhun. Sataa alle 200 mm, jopa vain 45 mm. Talvella on synkkä kaamosyö, jolloin aurinko ei nouse. Kylmyysaavikoilla on voimakkaita tuulia.

Ylä-arktista kylmyysaavikkoa tavataan niukkasateisilla arktisella alueella, joilla ei ole jäätiköitä. Kylmyysaavikoilla kasvaa pääasiassa jäkälää, sammalia, leviä ja matalia ruohoja ja yrttikasveja. Tyynymäinen kasvutyyppi suojaa voimakkailta tuulilta. Kasvillisuus on alle 10 cm korkeata.

Eläimistönä kylmyysaavikoilla saattaa olla esim. jääkarhu, napakettu, napasusi, napajänis, mursu, lokkimaiset linnut.

Nollan molemmin puolin ulottuvat taajat lämpötilan vaihtelut nostavat kiviä maan pintaan ruutumaisiksi kuvioiksi tai röykkiöiksi. Lämpimänä aikana vettä vajoaa maan huokosten välistä kiven alle, vesi jäätyy, kivi nousee jään laajetessa ylös, jään sulaessa kivi ei putoa entiselle paikalleen vaan nousee kierron jatkuessa ylös.

Missä kylmyysaavikkoa on?

Kylmyysaavikko on pohjoisella pallonpuoliskolla yleensä 76 leveysasteen pohjoispuolella jäättömillä alueilla. Kylmyysaavikko vastaa vuoristojen ylä-alpiinista niukkaa jäkäläkasvillisuutta. Kylmyysaavikkoa on aivan pohjoisimmilla arktisilla jäättömillä alueilla. Tyypillinen paikka on esim. Cornwallis Island Kanadan luoteisterritoriossa. Sevarnaja Zemljan jäättömät alueet ovat kylmyysaavikkoa. Huippuvuorten Nordaustlandetissa on kylmyysaavikkoa, samoin Frans Joosefin maassa. Kanadassa kylmyysaavikkoa on pohjoisimmilla arktisilla saarilla Kanadan pohjoispuolella. Lisäksi Queen Elizabethin saarilla pohjoisen napajään saartamana esim. Mackenzie King-, Ellef Rign ja muilla Queen Elizabethin saarilla. Prince Patrickin saaresta suurin pohjoisosa on kylmyysaavikkoa, mutta etelässä on jonkin verran enemmän kasvillisuutta. Melvillen ja Bathurstin saarista, jotka ovat näitä hieman etelämpänä, on vain pieni osa kylmyysaavikkoa. Suurin osa näistä on ns. kylmää tundraa. Tiukan määritelmän mukaan esim. Baffinin saarella ei ole varsinaista kylmyysaavikkoa lainkaan. Kylmyysaavikkoa on pienenpieni kaistale aivan Grönlannin pohjoiskärjessä. Myös Keski-Novaja Zemljan ylämailla on kylmyysaavikkoa. Mantereella kylmyysaavikkoa on esim. Siperian pohjoisosissa Tsheljuskinin niemellä Taimyrin niemimaan pohjoisosissa Sevarnaja Zemljan lähellä.

Kylmyysaavikon vyöhykenimiä

Kylmyysaavikko on ns. CAVM-luokituksen mukaan tundran kylmin vyöhyke A, missä lämpötila kohoaa 0-3 °C. Kylmyysaavikko ja pohjoisin tundra ovat ns. hyperarktisella kasvillisuusvyöhykkeellä. Monissa tundran luokitteluissa kylmyysaavikko on ylä-arktinen alue tai joissain pohjoisin osa siitä. Kylmyysaavikko saatetaan jakaa vielä pohjoiseen ja eteläiseen osaan.

Antarktiksen kuivat laaksot

Antarktiksen tunnetuimmat kylmyysaavikot lienevät mannerjäätikön keskellä olevilla jäättömillä alueilla, esimerkiksi McMurdon kuivissa laaksoissa, joissa sataa alle 100 mm vuodessa ja vuoden keskilämpötila on alle -20 °C.

Kylmyyspuoliaavikko

Jos sadetta saadaan jonkin verran, syntyy matalakasvuinen polaarinen puoliaavikko, jossa kasvaa kukkakasveja, esimerkiksi jääleinikkiä, mätäsmäistä ja tyynymäistä kasvillisuutta siellä täällä. Esimerkiksi kylmyyspuoliaavikosta on Ny Ålesund Huippuvuorilla, jossa kasvaa lapinvuokkoa (Dryas octopetala) pienkivikon keskellä.

Kylmyysaavikon kasvilajeja

Kylmyysaavikolla ei ole juurikaan lajeja. Kasvipeite on aina alle 40 %, ja nettobiomassan eli kasviaineen tuotanto on alhaisesta lämpötilasta, auringonsäteilystä ja kuivuudesta johtuen matala.

  • Ruohot
    • Phippsia algida
    • Poa abbreviata
  • Yrtit
    • Cerastium regelii
    • Draba oblongata
    • D. subcapitata
    • Saxifraga hyperborea
    • S. oppositifolia
  • Sammalet
    • Dicranoweisia crispula
    • Bryum cyclophyllum
    • Orthothecium chryseon
    • Seligeria polaris
  • Jäkälät
    • Cetrariella delisei
    • Arctocetraria nigricascens
    • Dactylina ramulosa
    • D. madreporiformis
    • Thamnolia subuliformis

Katso myös