Ero sivun ”Kohtisuoruus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 merkkiä poistettu ,  13 vuotta sitten
osittainen palautus
p (huoltoa AWB)
(osittainen palautus)
[[euklidinen geometria|Euklidisessa geometriassa]] suoralle voi piirtää sitä kohtisuoraan leikkaavan suoran (joita on [[äärettömyys|äärettömästi]]) seuraavasti:
 
1.# Valitaan suoralta mielivaltainen [[Piste (geometria)|piste]] p<sub>1</sub>.
# Käytetään pistettä p<sub>1</sub> mielivaltaisen kokoisen [[ympyrä]]n y<sub>1</sub> [[keskipiste]]enä.
 
2.# Käytetään pistettäympyrän py<sub>1</sub> mielivaltaisenkehän kokoisenja suoran leikkauspisteitä kahden uuden, samankokoisen, mutta [[ympyräsäde|säteeltään]]n ympyrää y<sub>1</sub> [[keskipiste]]enäsuuremman ympyrän keskipisteinä.
4.# Piirretään kahden uuden ympyrän kehän [[leikkauspiste]]iden läpi uusi suora, joka kulkee myös pisteen p<sub>1</sub> läpi.
 
5.# Näin syntynyt suora on kohtisuora alkuperäistä suoraa vastaan.
3. Käytetään ympyrän y<sub>1</sub> kehän ja suoran leikkauspisteitä kahden uuden, samankokoisen, mutta [[säde|säteeltään]] ympyrää y<sub>1</sub> suuremman ympyrän keskipisteinä.
 
4. Piirretään kahden uuden ympyrän kehän [[leikkauspiste]]iden läpi uusi suora, joka kulkee myös pisteen p<sub>1</sub> läpi.
 
5. Näin syntynyt suora on kohtisuora alkuperäistä suoraa vastaan.
 
Kahden uuden ympyrän leikkauspisteet ovat siis pisteet, jotka kaikista yhtä kaukana pisteestä p<sub>1</sub> olevista pisteistä ovat kauimpana myös muista suoran pisteistä.
 
Yllä kuvatun esimerkin pitäisi (?) toimia myö muussa kuin euklidisessa geometriassa (sillä varauksinvarauksella, että geometriset muodot vaihdetaan kyseisen tapauksen vastaaviksi).
 
{{Tynkä/Matematiikka}}
 
[[Luokka:Algebra]]
[[Luokka:Euklidinen geometria]]
{{Tynkä/Matematiikka}}

Navigointivalikko