Ero sivun ”Fredrik Idestam” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
linkki: Idestam
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Fredrik Idestam
Rivi 12: Rivi 12:
[[en:Fredrik Idestam]]
[[en:Fredrik Idestam]]
[[no:Knut Fredrik Idestam]]
[[no:Knut Fredrik Idestam]]
[[sv:Fredrik Idestam]]

Versio 7. helmikuuta 2008 kello 09.25

Knut Fredrik Idestam (28. lokakuuta 1838 Tyrväntö8. huhtikuuta 1916 Helsinki) toimi Nokia Ab:n toimitusjohtajana vuosina 18711895.

Idestam syntyi masuuninomistajan poikana. Idestam oli sinnikäs ja ennakkoluuloton. Hän oli Saksan matkallaan saanut tietoonsa menetelmän, jolla puusta valmistetaan paperia. Tämä aiempaa edullisempi menetelmä kyllä jo tunnettiin Suomessa, mutta vasta Idestam rohkeni ottaa sen käyttöön. Filosofian maisteri ja vuori-insinööri Fredrik Idestam perusti ensimmäisen puuhiomotehtaansa Tampereelle vuonna 1865. Kyseistä vuotta on myös pidetty Nokia Oyj:n historian alkupisteenä. Idestam kävi esittelemässä puuhiokekeksintöään Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1867 ja voitti sillä pronssia.

Idestam perusti toisen tehtaansa vuosina 18681869 Nokialle ja hankki yhtiönsä omistukseen Nokian kartanon maita. Vuonna 1871 hänen tehtaistaan muodostettiin osakeyhtiö nimeltään Nokia Aktiebolag, ja Idestam pysyi yhtiön toimitusjohtajana aina vuoteen 1895.

Tehtaan ensimmäisen paperikoneen myötä vuonna 1880 Idestam laajensi yhtiön tuotantoa puuhiokkeesta paperiin. Häntä pidetäänkin Suomen puuta raaka-aineena käyttävän paperiteollisuuden isänä. Idestam toimi myös Suomen Paperiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana vuosina 18921903. Idestamin menetelmä levisi Suomessa nopeasti. Sitä hyödynsi muun muassa G.A. Serlachius.