Ero sivun ”Paneeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Velma (keskustelu | muokkaukset)
p interwiki
Rivi 10: Rivi 10:


[[Luokka:Puupohjaiset materiaalit]]
[[Luokka:Puupohjaiset materiaalit]]

[[en:Panelling]]
[[sv:Panel]]

Versio 6. helmikuuta 2008 kello 12.57

Paneeli on yleisimmin puusta (mänty- tai kuusisahatavarasta) höyläämällä valmistettu sisustustuote. Paneelit ovat tyypillisesti joko käsittelemättömiä tai pintakäsitelty lakkaamalla, petsaamalla tai maalaamalla. Myös mdf:stä valmistetaan paneeleja, jotka on yleensä pinnoitettu joko muovi- tai paperipinnoitteella, myös maalattua mdf-paneelia on käytössä.

Paneelia käytetään yleisimmin kattojen sisäpintoina. Myös seiniä paneloidaan, yleinen on puolipaneeli joka on n. 1000-1200 mm korkea panelointi lattialta seinälle.

Yleisimmät profiilit ovat STV ja STP. STV on paneeli jossa viistetyt reunat, STP:ssä pyöristetyt reunat. Myös muita profiileja on runsaasti.

Paneelien yleisimmät leveydet Suomessa ovat 100 ja 120 mm. Pituudet noudattavat yleisiä sahatavaramittoja, toisin sanoen paneelien pituudet ovat tyypillisesti 1800 - 5400 millimetriä, 300 millimetrin välein.

Suomessa käytössä olevista paneeleista ja profiileista on olemassa RT-kortteja. 2006 aikana on julkaistu EN-sarjan standardi, jossa on määritetty muun muassa paneelien mittatoleransseja.