Ero sivun ”Kaukokirjoitin” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  13 vuotta sitten
p
kh, w
(Revert to revision 2833700 dated 2007-05-13 09:56:32 by Ulrika using popups)
p (kh, w)
Tyypillinen kaukokirjoitin on paperille tulostava kirjoituskonetta muistuttava laite. Useimmissa kaukokirjoittimissa on myös ollut mahdollisuus tallentaa vastaanotetut viestit [[reikänauha]]lle ja lähettää nauhalle tallennettuja viestejä automaattisesti eteenpäin.
 
Kaukokirjoittimien varhaiseen kehitykseen vaikuttaneita keksijöitä olivat Royal E. House, David E. Hughes, Charles Krum ja [[Émile Baudot]]. Émile Baudotilta ovat saaneet nimensä [[Baudot-koodi]] sekä signaalinmuutosnopeuden mittayksikkö [[baudi]].
 
[[Yhdysvallat|Amerikkalainen]] vuonna [[1906]] perustettu ''Teletype Corporation'' oli yksi tunnetuimmista kaukokirjoitinvalmistajista. Teletypen kaukokirjoittimia käytettiin paljon tietotekniikassa [[pääte|päätteinä]], mistä on periytynyt esimerkiksi [[Unix]]-maailmassa yleinen tapa kutsua mitä tahansa päätettä TTY:ksi (lyhenne Teletypestä).
 
'''Telex'''-verkko on kaukokirjoitinverkko, jossa laitteet ovat yhteydessä toisiinsa puhelinverkon kaltaisella reititysjärjestelmällä. Ensimmäinen telex-verkko otettiin käyttöön [[Saksa]]ssa [[1930-luku|1930-luvulla]], ja maailmassa on vielä tänäkin päivänä käytössä yli 3 miljoonaa telex-linjaa.
11 104

muokkausta

Navigointivalikko