Ero sivun ”Kerberos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Care (keskustelu | muokkaukset)
p +navigaatiomalline
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: et:Kerberos
Rivi 43: Rivi 43:
[[da:Kerberos]]
[[da:Kerberos]]
[[de:Kerberos (Mythologie)]]
[[de:Kerberos (Mythologie)]]
[[et:Kerberos]]
[[el:Κέρβερος]]
[[el:Κέρβερος]]
[[en:Cerberus]]
[[en:Cerberus]]

Versio 6. helmikuuta 2008 kello 00.15

Tämä artikkeli kertoo myyttisestä koirasta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kerberos. Gustave Dorén kaiverrus.

Kerberos (m.kreik. Κέρβερος, kuoppahirviö tai kuopan demoni) on Kreikan mytologiassa koira, joka vartioi Haadeksen eli manalan porttia. Sen tehtävänä oli pitää kuolleet sisällä ja elävät ulkona. Kerberoksella on Hesiodoksen Jumalten synty -teoksen mukaan 50 päätä, kuvataiteen myötä päiden määrä väheni kolmeen. Joissain tarinoissa sillä oli jopa 100 päätä ja joissakin käärme tai käärmeitä hännän paikalla. Kerberos oli Ekhidnan ja Typhonin jälkeläinen tehden siten Khimairasta sen sisaren ja Hydrasta sen veljen.

Kerberoksen ohi elävänä päässeitä ovat

  • Herakles painimalla sen kanssa kunnes se alistui.
  • Orfeus nukuttamalla sen musiikilla.
  • Hermes juottamalla sille Lethe-joen vettä.
  • Aineias syöttämällä sille huumaavia kakkuja.
  • Psykhe niin ikään syöttämällä sille huumaavia kakkuja.

Herakleen kahdestoista urotyö

Kahdestoista ja viimeinen Herakleen suorittama urotyö, jonka Eurystheuksen oli tälle määrännyt, vei Herakleen sieppaamaan Kerberosta. Hän lähti Eleusikseen tutustuakseen Eleusiin mysteeriin, jotta hän voisi oppia tietämään, kuinka päästä Manalaan ja sieltä takaisin, mutta ennen tätä hänen täytyi puhdistautua kentaurien tappamisesta. Vihkiydyttyään mysteeriin hän löysi luolan suuaukon Haadekseen Tainarumista, ja astui alas sen sisäänkäynnistä.[1]

Heti haadeksen porttien läheltä hän löysi Theseuksen ja Peirithooksen sidottuina. Näiden ojentaessa kätensä Herakles sai Theseuksen pelastetua, mutta yrittäessään nostaa Peirithoosta maa järkkyi, ja yritys jäi kesken.[1] Toisen version mukaan Herakles sai pelastettua molemmat takaisin maan pinnalle sisarensa Persefonen avustuksella.[2] Seuraavaksi hän vieritti Askalaphoksen kiven pois ja jatkoi tappamalle yhden eläimen Haadeksen karjasta antaakseen sieluille verta.

Herakleen pyytäessä Haadekselta Kerberosta, tämä lupasi sen hänelle, jos hän pystyisi pitämään sen kurissa ilman aseita. Niin Herakles paini koiran kanssa pitäen sitä kiinni kunnes se alistui, jonka jälkeen hän raahasi koiran Eurystheuksen palatsiin. Kerberoksen nähdessään tämä jälleen piiloutui pronssiruukkuunsa, ja Herakles palautti koiran takaisin isännälleen.

Myrkyllisten leinikkikasvien kerrotaan saaneen alkunsa Kerberoksen kuolasta, jota sillä valui suusta Herakleen tehtävän aikana.[3]

Muut mytologiat

Skandinaavisesta mytologiasta löytyy Kerberosta vastaava koirahahmo Garm.

Lähteet

  1. a b Apollodoros: Kirjasto 2.5.12 (engl. käännös)
  2. Diodoros Sisilialainen: Historian kirjasto 4.26.1 (engl. käännös)
  3. Ovidius: Muodonmuutoksia vii:404-413 (engl. käännös)