Ero sivun ”Proletariaatti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
22 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: sh:Proletarijat)
p
[[ImageKuva:Pyramid of Capitalist System.gif|thumb|200px|left|"Kapitalismin pyramidi". Vuoden 1911 "Industrial Worker"-lehti.]]
{{Sosialismi}}
{{Sosialismi}}'''Proletariaatti''' ({{k-la|proles}}, jälkeläinen,lapsi) on [[palkkatyö]]llä itsensä elättävien ihmisten muodostama omistamaton luokka, [[työväenluokka]]. Alun perin käsite viittasi ihmisiin, jolla ei ollut muuta omaisuutta, kuin poikansa. Käsitteen merkitys oli aluksi halventava, kunnes Karl Marx otti sen kirjoituksiinsa kuvaamaan työväenluokkaa. Marxin mukaan proletariaatin tekemä työ on elintärkeää, mutta osa työn [[lisäarvo]]sta menee omistavalle luokalle, [[porvaristo]]lle.
 
{{Sosialismi}}'''Proletariaatti''' ({{k-la|proles}}, jälkeläinen, lapsi) eli '''työväenluokka''' on [[palkkatyö]]llä itsensä elättävien ihmisten muodostama omistamaton luokka, [[työväenluokka]]. Alun perin käsite viittasi ihmisiin, jolla ei ollut muuta omaisuutta, kuin poikansa. Käsitteen merkitys oli aluksi halventava, kunnes [[Karl Marx]] otti sen kirjoituksiinsa kuvaamaan työväenluokkaa. Marxin mukaan proletariaatin tekemä työ on elintärkeää, mutta osa työn [[lisäarvo]]sta menee omistavalle luokalle, [[porvaristo]]lle.
Proletariaatti-sana esiintyy [[Karl Marx]]in ja [[Lenin]]in [[sosialismi]]a ja [[kommunismi]]a käsittelevissä teksteissä. [[Marxismi]]n mukaan proletariaatti pystyy parantamaan asemaansa ainoastaan [[vallankumous|vallankumouksen]] kautta. [[Proletariaatin diktatuuri]]lla viitataan kommunistista yhteiskuntaa edeltävään siirtymävaiheeseen, jossa valtio on työväenluokan eli proletariaatin hallitsema.
 
Proletariaatti-sana esiintyy [[Karl Marx]]inMarxin ja [[Vladimir Lenin|Leninin]]in [[sosialismi]]a ja [[kommunismi]]a käsittelevissä teksteissä. [[Marxismi]]n mukaan proletariaatti pystyy parantamaan asemaansa ainoastaan [[vallankumous|vallankumouksen]] kautta. [[Proletariaatin diktatuuri]]lla viitataan kommunistista yhteiskuntaa edeltävään siirtymävaiheeseen, jossa valtio on työväenluokan eli proletariaatin hallitsema.
 
Marxilaisuudessa sanalla proletariaatti tarkoitetaan erityisesti teollisuuselinkeinojen palveluksessa olevia tehdastyöläisiä, jotka selkeästi osallistuvat aineellisten hyödykkeiden tuotantoteollisuuteen. [[Marxismi-leninismi]]ssä tunnetaan lisäksi käsite ''ryysyköyhälistö'' (saks. ''Lumpenproletariat''), joka ei tee tuottavaa työtä, mutta joka kuitenkin elää toisten varassa (mm. kerjäläiset, prostituoidut, pikkurikolliset, kaupustelijat jne). Siinä, missä marxismissa teollisuustyöväestö katsotaan [[edistys|edistykselliseksi]] luokaksi, ryysyköyhälistö puolestaan lasketaan [[Taantumus|taantumukselliseksi]] luokaksi.
17 599

muokkausta

Navigointivalikko