Ero sivun ”Saalinki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
19 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(Luokan vaihto)
Ei muokkausyhteenvetoa
''Purjeveneessä'' alin saalinki on yleensä noin kolmen metrin korkeudella; sen pituus ja niiden määrä riippuu veneen ja maston koosta, mutta keskiverto on noin 40 cm kummallekin puolelle. Saalingin kärjen kautta kulkee [[vantti]].
 
Saalingin kärjessä ja joskus myös puolivälissä on nostimet viireille. Oikeanpuoleinen saalinki on arvokkaampi: siihen nostetaan [[pätevyysviiri|pätevyys]]-, [[komentoviiri|komento-]] ja [[seuraviiri]]t. Vasemmanpuoleinen on merkinantoa varten; sinne voi nostaa vaikkapa destinaatiolipun eli ulkomaille mennessä nostettavan kohdemaan pienoislipun. Ulkomailla oltaessa omat viirit siirretään vasempaan saalinkiin ja kyseisen maan lippu eli ns. kohteliaisuuslippu nostetaan oikealle puolelle.
 
Viranomaiset käyttävät oikeanpuoleista saalinkia merkinantoon: vuoteen 1980 asti siihen nostettiin pysäytysmerkkinä käytetty [[Suomen_lippu#Tullilippu|Tullilippu]], nykyisin kelta-mustaruutuinen signaalilippu L sitä käytettäessä; näin tehdään harvoin, koska viranomaiset suosivat punavaloista taskulamppua tai punakeltaista Stop-käsikilpeä.
16 347

muokkausta

Navigointivalikko