Ero sivun ”Saalinki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
219 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(Ak: Uusi sivu: '''Saalinki''' on veneen mastossa oleva poikittaisrakenne, jota käytetään etupäässä viirien ja merkkilippujen kiinnityspisteenä. Purjeveneessä saalinki on yleensä noin kolme...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Saalingin kärjessä ja joskus myös puolivälissä on nostimet viireille. Oikeanpuoleinen saalinki on arvokkaampi: siihen nostetaan pätevyys-, komento- ja seuraviirit. Vasemmanpuoleinen on merkinantoa varten; sinne voi nostaa vaikkapa destinaatiolipun eli ulkomaille mennessä nostettavan kohdemaan pienoislipun. Ulkomailla oltaessa omat viirit siirretään vasempaan saalinkiin ja kyseisen maan lippu eli ns. kohteliaisuuslippu nostetaan oikealle puolelle.
 
Vuoteen 1980 pysähdysmerkkinä käytetty [[Suomen lippu|Tullilippu]] nostettiin viranomaisen veneen oikeanpuoleiseen saalinkiin; nykyään sen paikalla voidaan käyttää kelta-mustaruutuista signaalilippua '''L'''.
 
Moottoriveneessä saalinki liittyy tavallisimmin hytin katolla tai tuulilasiveneissä keulakannella olevaan valomastoon, johon on sijoitettu aluksen kulkuvalot.
16 347

muokkausta

Navigointivalikko