Ero sivun ”Nostovoima” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän MiPe (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 83.148.196.2 tekemään versioon.)
Nostovoiman suuruuteen vaikutetaan vapaan ilmavirtauksen ja siipiprofiilin kohtauskulman muuttamisella. Mikäli kohtauskulmaa ei ole, suorasiipinen profiili tuottaa yhtä suuren kohtauskulman molemmilla siipipuoliskoillaan ja ne kumoavat toisensa. Kohtauskulmaa kasvattamalla siiven yläpinnalle alkaa muodostua alipainetta ja alapinnalle ylipainetta, jolloin nostovoima kasvaa. Kun kohtauskulmaa kasvatetaan, rajakerros profiilin takareunalta lähtien häviää, virtaus irtoaa siiven pinnalta ja alipaine menetetään tällä kohtaa pintaa. Kohtauskulmaa edelleen kasvatettaessa, ilmiö siirtyy lähemmäs siipiprofiilin johtoreunaa. Vaikka virtaus ei enää ole kiinni koko siiven pinta-alalla, saadaan nostovoiman arvoa edelleen kasvatettua.
 
[[Sakkaus|Sakkaukseksi]] kutsutaan ilmiötä, jolloin lopullisesti kaikki ilmavirta irtoaa siiven pinnalta, paine-erot häviävät ja nostovoima katoaa. Sakkauksen torjuminen edellyttää kohtauskulman pienentämistä. Suoranaisesti virtausnopeuden kasvattaminen ei tilannetta muuta, sillä virtaus ei enää tavoita siipeä. Sakkaus saattaa tulla äkillisenä, sillä sitä edeltää yleensä tilanne, jolloin nostovoima on ollut suurimmillaan. Lentokoneella tai virtauskoneella sakkaustilanteesta pyritään aina mahdollisimman nopeasti pois, joskin lentokoneet käyttävät ilmiötä hyväkseen laskeutumisen yhteydessä tavoitteena nopea ja pehmeä nopeuden hidastaminen.Mummotus
 
'''Nostovoiman suuruuteen''' vaikuttavia seikkoja ovat ilmavirran nopeus (ilma-aluksen tai potkurin lavan nopeus), ilman [[tiheys]] ([[lämpötila]] ja [[staattinen paine]]), siipipinta-ala, siiven ja ilmavirran välinen kohtauskulma, lentoasu ja siiven puhtaus (lika, jää ja vesi). Siipiprofiileille on laadittu taulukoita, joilla profiilien nosto- ja vastusvoimia voida verrata toisiinsa eri olosuhteissa. Taulukoissa voimat on laskettu nostovoima- ja vastusvoimakertoimiksi suhteessa vapaan ilman nopeuteen, jolloin nostovoiman laskeminen on huomattavasti helpompaa.
 
==Nostovoiman yhtälö==
127 906

muokkausta

Navigointivalikko