Ero sivun ”Agenor” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Care (keskustelu | muokkaukset)
+Porthaon en-wikistä
Care (keskustelu | muokkaukset)
lähteistystä
Rivi 6: Rivi 6:


== Porthaonin isä ==
== Porthaonin isä ==
Agenor oli myös [[Porthaon]]in, [[Kalydon]]in kuninkaan, isän nimi. Hän oli Pleuronin poika ja meni naimisiin [[Epikaste]]n kanssa, joka puolestaan oli hänen setänsä Kalydonin tytär. Heidän muiden lapsiensa nimet olivat [[Demonike]] ja [[Thestios]].
Agenor oli myös [[Porthaon]]in, [[Kalydon]]in kuninkaan, isän nimi. Hän oli Pleuronin poika ja meni naimisiin [[Epikaste]]n kanssa, joka puolestaan oli hänen setänsä Kalydonin tytär. Heidän muiden lapsiensa nimet olivat [[Demonike]]<ref name="Ap177">[[Apollodoros]], ''Bibliotheke'' ('Kirjasto') 1.7.7 ([http://www.theoi.com/Text/Apollodorus1.html#7 engl. käännös])</ref> ja [[Thestios]].<ref>[[Pausanias (maantieteilijä)|Pausanias]], ''Periegesis tes Hellados'' ('Kreikan kuvaus') 3.13.8 ([http://www.theoi.com/Text/Pausanias3A.html#3 engl. käännös])</ref>

== Lähteet ==
{{Viitteet}}


[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]

Versio 21. tammikuuta 2008 kello 17.20

Agenor (m.kreik. Ἀγήνωρ, "miehekäs") oli kreikkalaisessa mytologiassa Tyroksen foinikialainen kuningas, jonka puoliso oli Telefassa. Heidän lapsikseen mainitaan Europa, Kadmos, Foiniks, Kiliks, Thasos ja Fineus, joskin Foiniks nimetään välillä myös Agenorin veljeksi.

Osassa lähteistä Agenorin vanhemmiksi kerrotaan Poseidon ja Libya, ja tällöin Belos on hänen veljensä. Toisissa lähteissä hän taas on Beloksen ja Ankhinoen poika.

Kun Zeus oli ryöstänyt Agenorin tyttären Europan valkoisen härän hahmossa, tämä lähetti poikansa etsimään tytärtään.

Porthaonin isä

Agenor oli myös Porthaonin, Kalydonin kuninkaan, isän nimi. Hän oli Pleuronin poika ja meni naimisiin Epikasten kanssa, joka puolestaan oli hänen setänsä Kalydonin tytär. Heidän muiden lapsiensa nimet olivat Demonike[1] ja Thestios.[2]

Lähteet

  1. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 1.7.7 (engl. käännös)
  2. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 3.13.8 (engl. käännös)