Ero sivun ”Reaktanssi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
DaBot~fiwiki (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: lv:Reaktīvā pretestība
Täydennystä ja tekstimuokkausta, Xc etumerkki korjattu
Rivi 1: Rivi 1:
'''Reaktanssi''' (tunnus ''X'') tarkoittaa [[vaihtovirta]]piirissä sähköisen 'vaihtovirtavastuksen' eli [[impedanssi]]n imaginaarista osaa.
'''Reaktanssi''' (tunnus ''X'') tarkoittaa sähköistä vaihtovirtavastusta, [[impedanssi]]n imaginaarista osaa. Vaihtovirralla impedanssi on tasavirran [[resistanssi]]a vastaava suure, (eli virta on jännite jaettuna impedanssilla) joten sen [[SI-järjestelmä]]n mukainen yksikkö on [[ohmi]] (Ω). Impedanssin Z reaaliosa on resistanssi R ja imaginääriosa reaktanssi X eli
Z = R + jX , jossa j on [[imaginääriyksikkö]]. Impedanssin käänteisarvo on [[admittanssi]] ja sen imaginääriosa on [[suskeptanssi]] (tunnus ''B''). Admittanssin reaaliosa on konduktanssi (tunnus ''G'').


Impedanssi ''Z'' on piirin [[resistanssi]]n ''R'' ja reaktanssin ''X'' summa,
Virtapiirissä olevan reaktanssin yli olevan jännitteen ja läpi menevän virran välillä on vaihe-ero (eli virran ja jännitteen nolla-arvot sattuvat eri aikaan).
Vaihe-eron suuruus radiaaneina on
:<math>\phi= \arctan(X/R)</math>


:<math> Z = R + jX </math>,
Reaktanssia aiheuttavat [[Kela (komponentti)|kela]]t ([[induktanssi]]) ja [[kondensaattori]]t ([[kapasitanssi]]). Puhutaankin erikseen ''induktiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''L''</sub>), joka on positiivinen suure, ja ''kapasitiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''C ''</sub>), joka on negatiivinen. Kelan ja kondensaattorin vaikutukset ovat toisilleen vastakkaisia. Näihin komponentteihin varastoituu energiaa.


missä j on [[imaginääriyksikkö]]. Reaktanssin [[SI-järjestelmä]]n mukainen yksikkö on [[ohmi]] (&Omega;).
Kelan reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''L'' [[induktanssi]]):
:<math>X_L = {2 \pi f L}</math>


Impedanssin käänteisarvo on [[admittanssi]] ja sen imaginääriosa on [[suskeptanssi]] (tunnus ''B''). Admittanssin reaaliosa on [[konduktanssi]] (tunnus ''G''), jonka yksikkö on [[siemens]] (S).
Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''C'' [[kapasitanssi]]):

:<math>X_C = \frac{1}{2 \pi f C}</math>
Vaihtovirtapiirissä piirielementin yli olevan [[jännite|jännitteen]] ja sen läpi kulkevan [[sähkövirta|virran]] välillä on [[vaihekulma|vaihe-ero]] (eli virran ja jännitteen nollakohdat sattuvat eri aikaan). Vaihe-eron suuruus radiaaneina on

:<math>\phi= \arctan(X/R)</math>.

Reaktanssia aiheuttavia komponentteja ovat [[Kela (komponentti)|kela]], jonka ominaisuuksia kuvaa sen [[induktanssi]], ja [[kondensaattori]], jonka vaikuttava suure on sen [[kapasitanssi]]. Puhutaankin erikseen ''induktiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''L''</sub>), joka on positiivinen suure, ja ''kapasitiivisesta reaktanssista'' (tunnus ''X''<sub>''C ''</sub>), joka on negatiivinen. Kelan ja kondensaattorin vaikutukset riippuvat taajuudesta ja ovat toisilleen vastakkaissuuntaisia. Näihin komponentteihin varastoituu sisäistä energiaa: kelassa virran synnyttämään [[magneettikenttä]]än ja kondensaattorissa jännitteen aiheuttamaan [[sähkökenttä]]än.

Kelan reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''L'' on kelan [[induktanssi]]):
:<math>X_L = {2 \pi f L}</math>.

Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea kaavasta (''f'' on [[taajuus]] ja ''C'' on kondensaattorin [[kapasitanssi]]):
:<math>X_C = -\frac{1}{2 \pi f C}</math>.


[[Luokka:Sähkötekniikka]]
[[Luokka:Sähkötekniikka]]

Versio 12. tammikuuta 2008 kello 17.42

Reaktanssi (tunnus X) tarkoittaa vaihtovirtapiirissä sähköisen 'vaihtovirtavastuksen' eli impedanssin imaginaarista osaa.

Impedanssi Z on piirin resistanssin R ja reaktanssin X summa,

,

missä j on imaginääriyksikkö. Reaktanssin SI-järjestelmän mukainen yksikkö on ohmi (Ω).

Impedanssin käänteisarvo on admittanssi ja sen imaginääriosa on suskeptanssi (tunnus B). Admittanssin reaaliosa on konduktanssi (tunnus G), jonka yksikkö on siemens (S).

Vaihtovirtapiirissä piirielementin yli olevan jännitteen ja sen läpi kulkevan virran välillä on vaihe-ero (eli virran ja jännitteen nollakohdat sattuvat eri aikaan). Vaihe-eron suuruus radiaaneina on

.

Reaktanssia aiheuttavia komponentteja ovat kela, jonka ominaisuuksia kuvaa sen induktanssi, ja kondensaattori, jonka vaikuttava suure on sen kapasitanssi. Puhutaankin erikseen induktiivisesta reaktanssista (tunnus XL), joka on positiivinen suure, ja kapasitiivisesta reaktanssista (tunnus XC ), joka on negatiivinen. Kelan ja kondensaattorin vaikutukset riippuvat taajuudesta ja ovat toisilleen vastakkaissuuntaisia. Näihin komponentteihin varastoituu sisäistä energiaa: kelassa virran synnyttämään magneettikenttään ja kondensaattorissa jännitteen aiheuttamaan sähkökenttään.

Kelan reaktanssi voidaan laskea kaavasta (f on taajuus ja L on kelan induktanssi):

.

Kondensaattorin reaktanssi voidaan laskea kaavasta (f on taajuus ja C on kondensaattorin kapasitanssi):

.
Sähköiset vastussuureet: Tasavirta
resistanssi, vastus (Ω) konduktanssi, johtavuus (S)
Sähköiset vastussuureet: Vaihtovirta
Kompleksiluku (vaihekulma) impedanssi (Ω) admittanssi (S)
Reaaliosa (0°) resistanssi konduktanssi
Imaginaariosa (90°) reaktanssi suskeptanssi