Ero sivun ”Sosialistinen Työväenpuolue (Suomi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ap4k (keskustelu | muokkaukset)
vaalimenestys
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
'''Sosialistinen työväenpuolue''' (STP) oli [[Suomi|suomalainen]] toukokuussa 1973 perustettu [[Marxismi|marxilainen]] vasemmistopuolue. Puolueen perusti [[Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen Liitto|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton]] (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin [[2. tammikuuta]] 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen]] (SDP).
'''Sosialistinen työväenpuolue''' (STP) oli [[Suomi|suomalainen]] toukokuussa 1973 perustettu [[Marxismi|marxilainen]] vasemmistopuolue. Puolueen perusti [[Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen Liitto|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton]] (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin [[2. tammikuuta]] 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen]] (SDP).


STP:n perustajien mielestä oli tarpeetonta pitää Suomessa kahta sosiaalidemokraattista puoluetta. Puolue sanoutuikin irti suomalaisesta sosiaalidemokratiast ja se julistautui sosialistiseksi, mutta STP hylkäsi sosialismin [[Marxismi-leninismi|marxilais-leniniläisen]] tulkinnan. STP jatkaa edelleen toimintaansa yhdistyksenä puoluesäännöin ja pitää sääntömääräiset kokouksensa.
STP:n perustajien mielestä oli tarpeetonta pitää Suomessa kahta sosiaalidemokraattista puoluetta. Puolue sanoutuikin irti suomalaisesta sosiaalidemokratiasta ja se julistautui sosialistiseksi, mutta STP hylkäsi sosialismin [[Marxismi-leninismi|marxilais-leniniläisen]] tulkinnan. STP jatkaa edelleen toimintaansa yhdistyksenä puoluesäännöin ja pitää sääntömääräiset kokouksensa.


== Historia ==
== Historia ==

Versio 11. tammikuuta 2008 kello 23.00

Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1973 perustettua suomalaista puoluetta, jota ei pidä sekoittaa 1920-luvun Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen (SSTP). Muita Sosialistisia työväenpuolueita täsmennyssivulla.

Sosialistinen työväenpuolue (STP) oli suomalainen toukokuussa 1973 perustettu marxilainen vasemmistopuolue. Puolueen perusti Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton (TPSL) vähemmistöön jäänyt vasemmistosiipi sen jälkeen, kun TPSL lakkautettiin 2. tammikuuta 1973 ja enemmistö sen jäsenistä siirtyi Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen (SDP).

STP:n perustajien mielestä oli tarpeetonta pitää Suomessa kahta sosiaalidemokraattista puoluetta. Puolue sanoutuikin irti suomalaisesta sosiaalidemokratiasta ja se julistautui sosialistiseksi, mutta STP hylkäsi sosialismin marxilais-leniniläisen tulkinnan. STP jatkaa edelleen toimintaansa yhdistyksenä puoluesäännöin ja pitää sääntömääräiset kokouksensa.

Historia

TPSL:n oppositio kokoontui ensimmäisen kerran itsenäisesti joulukuussa 1972 Tampereella. Kokouksen osanottajat vastustivat TPSL:n puoluetoimikunnan hyväksymää sopimusta SDP:hen sulautumisesta ja vaativat toiminnan jatkamista. STP:n perustava kokous pidettiin 5.6. toukokuuta 1973 Mikkelissä. Se hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 6. heinäkuuta ja puoluerekisteriin 14. marraskuuta 1973.[1] STP:n perustavassa kokouksessa oli entisten TPSL:n aktiivien lisäksi läsnä Suomen Sosialidemokraattisen Naisliiton ja Suomen Sosialistisen Nuorisoliiton edustajia.[2] Kyseiset TPSL:n mukana SDP:n yhteydestä eronneet järjestöt tekivät 1970-luvulla läheistä yhteistyötä STP:n kanssa.

Mikkelin kokous valitsi STP:n puheenjohtajaksi koulunjohtaja Pentti Waltzerin ja puoluesihteeriksi Aarne Selinin.[1] Puoluevaltuustoa johti aluksi TPSL:n entinen puheenjohtaja Aarre Simonen (1973–1976) ja hänen kuolemansa jälkeen TPSL:n entinen kansanedustaja Viljo Pousi (1976–1980). Tunnetuista TPSL:n hahmoista muun muassa Sulo Kivinen jatkoi STP:n riveissä vielä 1980-luvun puolivälissä.

STP solmi vaaliliittoja Suomen kansan demokraattisen liiton kanssa osallistuessaan eduskuntavaaleihin vuosina 1975 ja 1979. Kunnallisvaaleissa 1976 STP sai kaksi valtuutettua.

STP poistettiin puoluerekisteristä 30. lokakuuta 1979 sen jäätyä ilman kansanedustajia kaksissa peräkkäisissä vaaleissa.[3] Eduskuntavaaleissa 1987 yhdistys asetti muutamassa vaalipiirissä ehdokkaita Demokraattisen Vaihtoehdon (Deva) listoille.

Päivän Uutiset

STP:n pää-äänenkannattaja oli Päivän Uutiset, jonka perustivat helmikuussa 1973 TPSL:n Päivän Sanomien lakkauttamista vastustaneet toimittajat.[1]

Vaalit

Eduskuntavaalit
Vuosi Edustajia Kannatus
1975 -- 9 457 0,34%
1979 -- 2 955 0,10%
  Kunnallisvaalit
Vuosi Valtuutettuja Kannatus
1976 2 1 901 0,07%
  Presidentinvaalit
Vuosi Valitsijamiehiä Kannatus
1978 -- 2 187 0,1%

Aiheesta muualla

Viitteet

  1. a b c Mitä missä milloin 1975 (Otava 1974), s. 178.
  2. STP:n ohjelma vuodelta 1973 (Pohtiva)
  3. Partier som införts och avförts ur partiregister (Justitieministeriet 22.8.2005)