Ero sivun ”Kasipallo” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
418 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Suomessa 8-pallo on kasvattamassa suosiotaan 9-pallon ollessa edelleen suosituin pelimuoto. 8-pallo on rytmiltään rauhallinen, siinä mietitään paljon parhaita asemia, eikä peli ole turhan kiihkeää. Tämän takia 8-pallo onkin suosittu seurapeli.
 
''Säännöt''
8-pallossa toinen pelaajista pussittaa yksivärisiä palloja ja toinen raidallisia palloja. Aloituspakassa pallot asetetaan sattumanvaraiseen järjestykseen, kasipallo menee kolmanteen riviin keskelle. Mikäli aloituslyönnin lyövä pelaaja saa minkä tahansa pallon pussiin (paitsi valkoisen), hän saa jatkaa. Ensimmäinen laillisesti pussitettu, maalattu pallo määrää värin. Tämän jälkeen pelaajat pussittavat omanvärisiä palloja. Omien pallojen pussittamisen jälkeen täytyy maalata 8-pallolle pysyvä pussi ja pussittaa se siihen. 8-pallon pussittamisen tulee olla virheetön lyönti, mikä tarkoittaa, että sitä ei saa ratsastaa toisen pallon kautta pussiin, kivi ei saa mennä pussiin 8-pallon kanssa sekä, että 8-pallon tulee mennä maalattuun pussiin. Kun molemmilla pelaajilla on vain 8-pallo jäljellä, ei kumpikaan pelaajista saa tehdä virheellisiä lyöntejä, mikä tarkoittaa, että jokaisella lyönnillä kiven tulee osua 8-palloon sekä sitä, että kivi ei saa mennä pussiin - muuten virheellisen lyönnin lyöjä häviää pelin.
 
8-palloa pelataan lyöntipallolla ja 15:sta numeroidulla kohdepallolla. Numerot 1-7 ovat yksivärisiä, numerot 9-15 raidallisia. Musta kasi pussitetaan viimeiseksi. Aloituksessa pallot asetetaan kiinni toisiinsa. Kasi on pakan keskellä. Muiden pallojen järjestys on sattumanvarainen.
 
Aloituslyönnin lyö aina edellisen erän voittaja, paitsi ensimmäisessä useimmiten teikkauksen voittanut pelaaja.
 
Jos aloituksesta menee kivi pussiin tai se lentää pois pöydältä, on vuoroon tulevalla pelaajalla käsipallo viivan takaa. Pussiin menneet pallot jäävät sinne.
 
Jos aloituksessa menee joku numeropalloista pussiin, saa aloittaja jatkaa.
 
Pelin kulku:
 
Aloituslyönnin jälkeen on maalattava sekä pallo, että pussi. Ensimmäinen laillisesti pussitettu maalattu pallo määrää minkä ryhmän pallot ovat pelaajan kohdepalloja kyseisessä erässä. Pelaaja jatkaa niin kauan, kun hän pystyy hyväksytysti pussittamaan oman ryhmänsä palloja. Virheen jälkeen lyöntivuoroon tulevalla pelaajalla on vapaa käsipallo missä tahansa pöydällä.
 
Pelin voittaa pelaaja joka on ensin pussittanut kaikki omat pallonsa ja sen jälkeen pussittanut 8-pallon maalattuun pussiin eri lyönnillä.
 
Peli hävitään: (1) Jos kasi pussitetaan ennen vuoroaan (paitsi aloitus) tai, (2) kasi lentää pöydältä (paitsi aloitus) tai, (3) kasi pussitetaan virhelyönnin yhteydessä tai, (4) kasi pussitetaan muuhun kuin maalattuun pussiin.
 
Lähde: Suomen Biljardiliitto
 
Virheistä seuraa vastustajalle "Käsipallo", eli pelaaja saa ottaa valkoisen pallon eli "kiven" käteensä ja sijoittaa sen haluamaansa kohtaan pöydällä syntyy, jos:
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko