Ero sivun ”Maxim m/1910” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
48 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Maxim m/1905 oli yleensä asennettu suuripyöräiselle, useimmiten suurella teräskilvellä varustelulle jalustalle. Osa aseen osista oli pronssisia, suurimpana ja painavimpana piipun jäähdytysvaippa. Suuripyöräinen jalusta osoittautui käytössä hankalaksi, ja itse konekivääri tarpeettoman painavaksi, mikä johti Maxim m/1910 -malliin.
 
Maxim m/1910:ssä miltei kaikki m/1905:n pronssiosat vaihdettiin teräksisiin ja aseen massa keveni yli neljä kg. AseSiirtyminen olivalmistuksessa yleensävanhasta varustettumallista venäläisenuuteen everstitapahtui Alexanderkuitenkin A.vähitellen, Sokolovinratkaisevina suunnittelemalla,tuntomerkkeinä m/1910:lle pidetään uusittua Vickers-Maximinlukkomekanismia prototyyppiinja perustuvallapiippuun pienipyöräisellälisättyä jalustallasuujarrua.
 
Maxim m/1910 on yleensä varustettu venäläisen eversti Alexander A. Sokolovin suunnittelemalla, Vickers-Maximin prototyyppiin perustuvalla pienipyöräisellä jalustalla. Vuonna 1915 käyttöön otettiin myös Sokolov -jalustaa muistuttava, kevyempi Koleshnikov -jalusta, mutta sitä valmistettiin vain pieni erä.
 
Vuodesta 1931 käyttöön otettiin M/31 (Vladimirov) yleisjalusta, jota voitiin käyttää myös ilmatorjuntajalustana, mutta sitäkin valmistettiin suhteellisen vähän.
==Käyttö Suomessa==
 
[[Suomen sisällissota|Suomen sisällissodan]] seurauksena Suomen perustettavalle armeijalle oli jäänyt neljäsataa m/1910:ä venäläisiltä joukoilta ja [[Suomen kansanvaltuuskunta|kansanvaltuuskunnalta]] ja 1920-luvulla hankittiin vielä satoja lisää. Lisäksi [[talvisota|talvisodan]] aikaan saatiin tuhat Maximia sotasaaliina [[puna-armeija]]lta.
Maxim M/05:
== Tekniset tiedot (m/1905) ==
{{tynkä/Aseet}}
 
[[luokka:Venäjän keisarillisen armeijan kalusto]]
'''Maxim m/1905''' oli Venäjän keisarillisen armeijan tilaama malli [[Maxim-konekivääri]]ä, jota parannettiin Venäjä-Japanin sodan jälkeen ensimmäiseen maailmansotaan mennessä, [[Maxim m/1910]]:llä.
[[luokka:Ensimmäinen maailmansota]]
 
[[luokka:Maxim-tyyppiset konekiväärit]]
== Tekniset tiedot (m/1905) ==
 
*Kaliiperi: 7,62 mm x 54 R
*Pituus: 1 110 mm
*Piipun pituus: 72 cm
*Paino: 28,25 kg
*Syöttotapa: 250 patruunan kangasvyö
*Tulinopeus: 500 - 600 l/min
*Jalusta: suuripyöräinen jalusta, noin 170 kg
 
{{tynkä/Aseet}}
 
[[luokka:Venäjän keisarillisen armeijan kalusto]] [[luokka:Ensimmäinen maailmansota]] [[luokka:Maxim-tyyppiset konekiväärit]]
[[Luokka:Suomen puolustusvoimien kalusto]]
 
20 486

muokkausta

Navigointivalikko