Ero sivun ”Ali al-Sistani” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  14 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
Khoei kuoli [[1992]] nimitettyään Sistanin seuraajakseen Najafin al-Hawzan johtoon. Hänen asemansa haastoivat muut johtajat, kuten [[Mohammad Sadeq al-Sadr]], mutta Sistanin asema Khoein seuraajana antoi hänelle etulyöntiaseman. Hänen johtonsa varmistui al-Sadrin murhan jälkeen. Hänen moskeijansa suljettiin [[1994]], eikä sitä avattu ennen kuin Yhdysvaltain johtama liittouma miehitti Irakin [[2003]]. Sodan aattona hän antoi [[fatwa]]n olla vastustamatta hyökkäystä.
 
Myöhemmin Sistani on osallistunut epäsuorasti politiikkaan kehottaen perustuslaillisen kokouksen kokoamiseen vaaleilla valituista edustajista Yhdysvaltain nimittämien sijaan ja [[1. lokakuuta]] [[2004]] vaati ymmärtämään osallitusmisenosallistumisen tammikuun [[2005]] vaaleihin olevan tärkeä asia. Hän on toistuvasti vaatinut šiioja olematta vastaamatta sunnisalafistien hyökkäyksiin. Hän neuvotteli [[27. elokuuta]] tulitauon [[Muqtada al-Sadr]]in Mahdin armeijan ja Yhdysvaltain joukkojen välille, missä sekä pääministeri [[AyadIyad Allawi]], väliaikaishallitus ja kansalliskongressi olivat epäonnistuneet.
 
[[16. maaliskuuta]] [[2006]] Sistani julkaisi web-sivustollaan tekstin, jonka mukaan [[homoseksuaalisuus]] ja [[lesbo]]laisuus ovat kiellettyjä ja niiden harjoittajat pitäisi tappaa pahimmin mahdollisin tavoin. Lausunto vedettiin pois homoseksuaalien murhien jälkeen.
57 927

muokkausta

Navigointivalikko