Ero sivun ”Sotunki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
MKr (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 24: Rivi 24:


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
*[http://www.sottungsbyfbk.fi Kylän vapaapalokunnan verkkosivut]
*[http://www.sottungsbyfbk.fi Kylän vapaaehtoisen palokunnan verkkosivut]


{{Vantaa}}
{{Vantaa}}

Versio 31. joulukuuta 2007 kello 16.08

Malline:Vantaan kaupunginosat

Sotunki (ruotsiksi Sottungsby) on Vantaan kaupunginosa Hakunilan palvelualueella, ja se käsittää kaupungin itäkolkan. Kaupunginosa rajautuu idässä ja etelässä Sipooseen. Sotungin pinta-ala on 13,7 km² ja asukasluku 573 (2007). Vantaan pinta-alaltaan toiseksi suurimmassa kaupunginosassa on ruotsinkielisiä yli 20 prosenttia. Syrjässä liikenteen valtaväyliltä Sotunki on säilynyt hyvin maatalousvaltaisena alueena.

Sotungin kylä

Valtaosa alueesta on vanhaa merenlahtea ja sen syvät savikot työntyvät pohjoisosan laajoihin metsäalueisiin, missä on runsaasti kallioita ja jyrkänteitä. Laajojen peltoaukeiden keskellä kohoaa pieniä kukkuloita, joista yhdellä sijaitsee jo 1300-luvulta asti tunnettu Sotungin kylä. Kylän vanhat rakennukset, kuten 1700-luvulta peräisin olevat Nygårdin, Nygårdsin ja Kullobackan tilojen päärakennukset luovat niitä ympäröivien viljelyalueiden kanssa seudulle perinteikkään ja valtakunnallisella tasollakin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön. Sotungin keskiosassa on 1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva kalkkilouhos, jonka toiminta lakkautettiin 1900-luvun vaihteessa. Alueelle voi tutustua merkittyä Kalkkiruukin luontopolkua pitkin.

Sotungin erämaa-alueet kuuluvat Sipoonkorven Natura-alueeseen. Sotungissa Nissbackan kartanon veistospuistossa on esillä Laila Pullisen veistoksia[1].Trollbergan maatalousmuseossa on esillä entisajan maalaiselämästä kertovaa esineistöä[2].

Lähteet

  1. Nissbackan kartanon veistospuisto kolumbus.fi. Viitattu 22.8.2007.
  2. Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo vantaanluontokoulu.fi. Viitattu 22.8.2007.

Aiheesta muualla