Ero sivun ”Super 35” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
p
kh
p (palautus; Super 35:lla voi kuvata myos esim. 1:1,33-suhteessa)
p (kh)
'''Super 35''' on eräs elokuvafilmiformaatti. Se käyttää tavallista [[35-millimetrin filmi|35- millimetrin]] elokuvafilmiä, mutta siinä myös esityskopion ääniraidalle varattu filmialue valotetaan, jolloin kuva-ala laajenee. Formaatti otettiin käyttöön 1980-luvun alussa, ja sen tekniikka perustuu 1950-luvulla hetken käytössä olleeseen [[Superscope]]-formaattiin.
 
Super 35 -filmissä käytetään yleensä joko neljä tai kolme perforaatiota yhtä kuvaruutua kohtaan. Valotettava kuvaruutu on neljää perforaatiota käytettäessä 24,89 millimetriä leveä ja 18,66 millimetriä korkea, siinä missä standardissa 35- millimetrin elokuvafilmissä kuvaruudun leveys on 21,95 millimetriä ja korkeus 16,00 millimetriä, johon verrattuna Super 35 -filmin kuva-ala on 32 prosenttia suurempi. Vain kolmea perforaatiota käytettäessä säästetään 25 prosenttia filmiä ja saavutetaan välittömästi laajakuvasuhde: siinä missä 4-perforaatioisen Super 35:n kuvasuhde on 1,33:1, kolmea perforaatiota käyttävä filmi saa kuvasuhteeksi 1,78:1. Monesti kuva rajataan jälkimmäistä vaihtoehtoa käytettäessä suhteeseen 2,39:1.
 
Super 35 -formaatin käyttöarvoa vähentävä ominaisuus on kuitenkin se, että negatiivista ei voi tehdä suoraan 35-millisiämillimetrin esityskopioita, koska niihin pitää liittää ääniraita, joiden alue filmillä on jo Super 35 -negatiivin käytössä. Tämän takia Super 35 -formaatissa kuvatut elokuvat yleensä siirretään digitaaliseen muotoon leikkausta varten, tai vaihtoehtoisesti negatiivin kuva pienennetään optisesti (engl. ''reduction printing'') leikkausta ja [[välikopio]]ta varten. Super 35 -positiivikopion projektoiminen on puolestaan joko hankalaa tai jopa mahdotonta, koska formaatille ei ole olemassa projektoria. 4-perforaatioisen Super 35 -filmin projektoiminen on mahdollista normaalilla 35-millisellä projektorilla, mutta osa kuvasta leikkaantuu pois. 3-perforaatioista filmiä ei puolestaan voi projektoida laisinkaan.
 
{{tynkä/Elokuva}}

Navigointivalikko