Ero sivun ”Arvopaperi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
PixelBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: es:Título o valor
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: el:Χρεόγραφο
Rivi 15: Rivi 15:
[[cv:Хаклă хут]]
[[cv:Хаклă хут]]
[[de:Wertpapier]]
[[de:Wertpapier]]
[[el:Χρεόγραφο]]
[[en:Security (finance)]]
[[en:Security (finance)]]
[[es:Título o valor]]
[[es:Título o valor]]

Versio 31. joulukuuta 2007 kello 00.46

Tämä artikkeli käsittelee arvopapereita. Lehdestä kertoo Arvopaperi (lehti).
Paperinen osakekirja vuodelta 1988.

Arvopaperi on arvopaperikaupan kohteena oleva asiakirja tai arvo-osuus, kuten osake tai joukkovelkakirja. Myös juoksevat velkakirjat ja sijoitusrahasto-osuudet ovat arvopapereita. Arvopaperin käsitettä ei ole Suomessa määritelty lainsäädännön tasolla. Ruotsalaisen mallin mukaisesti arvopaperi voidaan määritellä siten, että sen välitön hallinta on sen osoittaman etuuden saamisen välttämätön edellytys.

Arvopaperin vaihdantaa on pyritty edistämään lainsäädännön keinoin, jotta arvopapereilla käytävä kauppa ei kärsisi lainsäädännöstä johtuvien epävarmuustekijöiden vuoksi. Muun muassa varastetun arvopaperin vilpittömässä mielessä oleva ostaja saa saantosuojaa arvopaperin oikeaa omistajaa kohtaan, toisin kuin varastetun irtaimen reaaliesineen kohdalla. Oikea omistaja ei siis voi vaatia arvopaperin takaisin luovuttamista enää sen jälkeen, kun arvopaperin oikeudettomasti haltuunsa saanut on ennättänyt luovuttaa sen kolmannelle. Varastettu tai kadonnut arvopaperi voidaan käräjäoikeuden päätöksellä kuolettaa.

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.