Ero sivun ”Permin Komi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kielen- ja muuta huoltoa, Typos fixed: väenti → väestöti, AWB
Juhka (keskustelu | muokkaukset)
p Lakkauttamisvuosi korjattu 2004 -> 2005
Rivi 1: Rivi 1:
'''Permin Komin autonominen piirikunta''' (myös Komi-Permjakia tai Perminkomien autonominen piirikunta), [[komipermjakin kieli|komipermjakiksi]] Коми-Пермяцкöй автономнöй округ, [[venäjän kieli|venäjäksi]] Коми-Пермяцкий автономный округ, oli [[1. joulukuuta]] [[2004]] asti [[Venäjän federaatio|Venäjän federaation]] osa [[Koillis-Eurooppa|Koillis-Euroopassa]]. Se rajoittui pohjoisessa [[Komin tasavalta|Komiin]], idässä ja etelässä [[Permin alue|Permin alueeseen]] sekä lännessä [[Kirovin alue|Kirovin alueeseen]]. Permin Komilla on edelleen autonominen asema [[Permin aluepiiri]]n sisällä.
'''Permin Komin autonominen piirikunta''' (myös Komi-Permjakia tai Perminkomien autonominen piirikunta), [[komipermjakin kieli|komipermjakiksi]] Коми-Пермяцкöй автономнöй округ, [[venäjän kieli|venäjäksi]] Коми-Пермяцкий автономный округ, oli [[1. joulukuuta]] [[2005]] asti [[Venäjän federaatio|Venäjän federaation]] osa [[Koillis-Eurooppa|Koillis-Euroopassa]]. Se rajoittui pohjoisessa [[Komin tasavalta|Komiin]], idässä ja etelässä [[Permin alue|Permin alueeseen]] sekä lännessä [[Kirovin alue|Kirovin alueeseen]]. Permin Komilla on edelleen autonominen asema [[Permin aluepiiri]]n sisällä.


{|border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" align="right" style="margin-left: 1em"
{|border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" align="right" style="margin-left: 1em"

Versio 24. joulukuuta 2007 kello 00.10

Permin Komin autonominen piirikunta (myös Komi-Permjakia tai Perminkomien autonominen piirikunta), komipermjakiksi Коми-Пермяцкöй автономнöй округ, venäjäksi Коми-Пермяцкий автономный округ, oli 1. joulukuuta 2005 asti Venäjän federaation osa Koillis-Euroopassa. Se rajoittui pohjoisessa Komiin, idässä ja etelässä Permin alueeseen sekä lännessä Kirovin alueeseen. Permin Komilla on edelleen autonominen asema Permin aluepiirin sisällä.

Permin Komin autonominen piirikunta
Коми-Пермяцкöй автономнöй округ
Коми-Пермяцкий автономный округ
Permin Komin aluepiirin sijainti Venäjän kartalla vuoteen 2004 asti
Pääkaupunki Kudymkar (34 200 as.)
Pinta-ala 32 876 km²
Väkiluku 146 527 (2003)
Väestötiheys 4,5 as/km²
Aikavyöhyke
-kesäaika
UTC+5
UTC+6
Perustettu 26. helmikuuta 1925


Maantiede

Permin Komi kuuluu Kaman vesistöalueeseen ja Kaman yläjuoksu virtaa alueen halki länsi-itä suunnassa. Piirikunnan pinta-alasta noin 4/5 on metsää, josta 60 % on havumetsää ja 30 % lehtimetsää.

Väestö

Permin Komin asukasluku on 146 527 (2003) ja väestötiheys 4,5 as/km². Suurin osa väestöstä on komeja (permjakkeja). Vuonna 1989 väestöstä oli komeja 60,2 %, venäläisiä 36,1 % ja muita 3,7 %. Vuonna 2002 piirikunnan väkiluku oli 136 076 ja väestöstä oli komeja 59 %, venäläisiä 38 %, tataareja 0,8 %, ukrainalaisia 0,5 %, valkovenäläisiä 0,5 % ja muita 1,2 % (koostuu 52 etnisestä ryhmästä).

Hallinto

Permin Komin autonominen piirikunta kuului Permin alueeseen, mutta oli myös suoraan yksi Venäjän federaation osa (subjekti), jollainen Permin alueki oli. Piirikunnan pääkaupunki oli Kudymkar, joka perustettiin 1500-luvulla, mutta se sai kaupunginoikeudet vasta 1938. Hallinnollisesti piirikunta oli jaettu 6 piiriin (kuntaan) ja yhteen kaupunkiin (Kudymkar). Piirikunnan hallintoa johtivat Hallinnon päällikkö ja Lainsäädäntökokous.

Talous

Permin Komilla on suuret metsävarat ja sen alueella on 3 öljyesiintymää, joiden hyödyntäminen ei vielä ole kovin mittavaa. Piirikunta ei ole kovinkaan teollistunut. Siellä on vain jonkin verran metsä- ja puunjalostusteollisuutta sekä elintarvike- ja elektroniikkateollisuutta (lentokoneen mittareita). Vain 5 % alueen tuottamasta raakapuusta jalostetaan piirikunnassa, suurin osa viedään Permin paperi- ja sellutehtaille. Maa- ja varsinkin metsätalous ovat pääelinkeinoja. Karjatalous tuottaa maitoa ja lihaa. Alueella viljellään viljaa, perunaa ja vihanneksia. Permin Komi on viljan suhteen omavarainen. Alueen pohjoisosissa on lisäksi turkistuotantoa.

Liikennemuodoista maantieliikenne on tärkein. Kesäaikaan on myös laivaliikennettä Kamalla. Rautateitä ei ole lainkaan. Suunnitelmissa on kuitenkin rakentaa rautatie Permistä Kudymkarín kautta Komin pääkaupunkiin Syktyvkariin. Tämä rautatie myös edesauttaisi alueen öljyesiintymien hyödyntämistä. Rautatien myötä syntyisi myös yhteys Permin komien ja heidän Komin tasavallassa asuvien sukulaistensa välille. Tällä hetkellä näiden alueiden välillä ei ole yhtään suoraa liikenneyhteyttä, paitsi talvisin metsänajotiet.

Kulttuuri

Piirikunnassa ei ilmesty ainoatakaan kominkielistä lehteä. Paikallisessa venäjänkielisessä lehdessä on kuitenkin kaksi kertaa viikossa komi-sivu. Radiosta tulee kominkielistä ohjelmaa kahdesti viikossa. Kudymkarissa toimii kominkielinen draamateatteri.

Koulutus

Kansallisissa kouluissa opetus tapahtuu komiksi. Neuvostoliiton aikaan kominkielinen opetus ei kuitenkaan ollut sallittua. Kudymkarissa on 4 keskiasteen oppilaitosta ja 3 ammattikoulua. Omasta yliopistostakin haaveillaan.

Historia

Permin Komin kansallinen piirikunta perustettiin 26. helmikuuta 1925 ja myöhemmin sen nimi muutettiin autonomiseksi piirikunnaksi.

Vuonna 2004 päätettiin että Permin Komin autonominen piirikunta liitetään Permin alueen kanssa Permin aluepiiriksi. Tämä liitos toteutui 1. joulukuuta 2005.