Ero sivun ”Constantine Samuel Rafinesque” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
en Wiki
p (hups)
(en Wiki)
1819 hänestä tuli Transylvanian yliopiston kasvitieteen professori [[Lexington]]issa [[Kentucky]]ssa. Hän antoi yksityisiä oppitunteja myös ranskaksi ja [[italia]]ksi. 1817 hänen kirjansa ''Florula Ludoviciana'' herätti runsaasti kritiikkiä kasvitieteilijäkollegoissa. Hänen tutkimuksiaan arvosteltiin epämääräisiksi. Keväällä 1826 hän jätti yliopiston riitaannuttuaan rehtori Horace Holleyn kanssa.
 
Rafinesque muutti Philadelphiaan, missä hän luennoi ja jatkoi julkaisutoimintaa, enimmäkseen omilla rahoillaan. Hänen kirjastaan ''Medical Flora, a Manual of the Medical Botany of the United States of North America'' (1828-1830) tuli hänen taloudellisesti paras työnsä. ''Herbarium Rafinesquianum''issa hän kuvaili lukuisia uusia kasvilajeja. Hän kiinnostui myös Lewisin ja Clarkin retkestä. Heidän kanssaan hän antoi tieteellisen nimen [[preeriakoira]]lle (''Cynomys ludovicianus''), [[valkojalkahiiri|valkojalkahiirenvalkojalkahiirelle]] (''Peromyscus leucopus'') ja [[muulipeura]]nlle (''Odocoileus hemionus'').
 
Vuosina 1836–1838 julkaisemissaan teoksissa hän ehdotti satoja uusia kasvisukuja ja tuhansia uusia kasvilajeja. Valtaosaa näistä nimistä ei kuitenkaan hyväksytty tieteellisissä piireissä.
1836 hän julkaisi 2-osaisen teoksen ''American Nations'', oman käännöksen ''Walam Olum''ista, [[lenape]]kansan (myös [[delaware]]) luomiskertomuksen. Tämä kertomus on myöhemmin osoitettu huijaukseksi eikä se selvästikään ole aito [[intiaani]]dokumentti.
 
Hänen merkittävin saavutuksensa Pohjois-Amerikan esihistorian selvittämisessä oli hänen tutkimuksensa muinaisjäännöksistä, joita hän suoritti erityisesti [[Ohio]]n laaksossa, ja jotka hän ensin leimasi ''Amerikan muinaismonumenteiksi''. Hän luetteloi yli 500 arkeologista paikkaa, joista suuri osa on sen jälkeen tuhoutunut. Hän ei koskaan suorittanut kaivauksia, vaan tarkkojen muistiinpanojen, piirrosten ja kirjallisten kuvausten avulla dokumentoi paikat, joilla hän kävi. Vain muutamia hänen kuvailuistaan julkaistiin mutta kaikki hänen 148 kohdettaan Kentuckyssa sisältyivät myös Squierin ja Davisin tästä osavaltiosta tekemään kuuluisaan selvitykseen ''Ancient Monuments of the Mississippi Valley'' (1848).
{{Tynkä/Henkilö}}
 
Rafinesque oli myös [[kielitiede|kielitieteilijä]]. Hän osoitti, että [[Haiti]]ssa muinoin puhuttu kieli oli Taino, termi, jonka muut tutkijat myöhemmin laajensivat tarkoittamaan [[Karibia]]n etnisyyttä. Vaikka hän erehtyikin luulleessan, että muinainen [[maya]]kieli oli aakkosellinen, hän oli kuitenkin luultavasti ensimmäinen, joka vaati, että paras tapa tulkita kirjoitettua kieltä oli opiskella modernia mayakieltä.
 
Rafinesque kuoli vatsasyöpään. Hänen ystävänsä hautasivat hänet Philadelphiaan Ronaldsonin hautausmaalle. Hänen huomattavat kokoelmansa myytiin rihkamana tai hävitettiin. Maaliskuussa 1924 hänen jäänteensä tuotiin Transylvanian yliopistolle lepäämään holviin alle paaden, johon oli kirjoitettu ''Honor to whom honor is overdue.''
 
Rafinesquen tieteelliset ansiot arvostetaan nykyisin entistä korkeammalle. Hän oli yltiöinnokas mutta havainnoissaan tarkka, ja häntä ajoi kiihkeä vimma nimetä kaikki, minkä hän kohtasi luonnossa.
 
== Pääteokset ==
* ''Caratteri di Alcuni Nuovi Generi e Nuove Specie di Animali e Piante della Sicilia'', Palermo 1810
* ''Specchio delle Scienze'', Palermo 1814
* ''Précis des Découvertes et Travaux Somiologiques'', Palermo 1814
* ''Principes Fondamentaux de Somiologie'', Palermo 1814
* ''Analyse de la Nature'', Palermo 1815
* ''Florula Ludoviciana'', New York 1817
* ''Ichthyologia Ohiensis'', Lexington 1820
* ''Ancient History, or Annals of Kentucky'', Frankfort 1824
* ''Neogenyton'', Lexington 1825
* ''Medical Flora, a Manual of the Medical Botany of the United States of North America'' (2 osaa), Philadelphia 1828, 1830
* ''Atlantic Journal and Friend of Knowledge'', Philadelphia 1832-1833
* ''Herbarium Rafinesquianum'', Philadelphia 1833
* ''A Life of Travels'', Philadelphia 1836 On line (pdf)
* ''Flora Telluriana'' (4 osaa), Philadelphia 1836
* ''The American Nations'' (2 osaa), Philadelphia 1836
* ''New Flora and Botany of North America'' (4 osaa), Philadelphia 1836-1838
* ''Genius and Spirit of the Hebrew Bible'', Philadelphia 1838
* ''Alsographia Americana'', Philadelphia 1838
* ''Sylva Telluriana'', Philadelphia 1838
* ''Autikon Botanikon'', Philadelphia 1840
* ''The Good Book (Amenities of Nature)'', Philadelphia 1840
 
[[Luokka:Ranskalaiset ornitologit|Rafinesque, Constantine Samuel]]
 

Navigointivalikko