Ero sivun ”Kantoaalto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  13 vuotta sitten
p
typo
p (Botti lisäsi: sd:ڪانڌي لهر)
p (typo)
'''Kantoaalto''' on tietyn taajuinen, säännöllinen signaali, jota [[Modulaatio (elektroniikka)|moduloimalla]] se saadaan kuljettamaan [[informaatio]]ta. Modulointisignaali on yleensä matalampitaajuinen kuin kantoaalto. Kantoaallon [[taajuus]] ja voimakkuus valitaan niin, että lähetteen etenemisominaisuudet soveltuvat tarkoitetun signaalin siirtoon. Kantoaalto tuotetaan oskilaattorilla.
oskilaattorilla.
 
Esimerkiksi yleisradiolähetyksissä audiotaajuinen ohjelmasignaali moduloi [[sähkömagneettinen spektri|radiotaajuista]] kantoaaltoa, joka kuljettaa lähetteen radiovastaanottimiin. [[Radio]]aseman taajuus on sen lähettämän kantoaallon perustaajuus. Modulaation vaikutuksesta lähetteen [[spektri]] kattaa kantoaallon lisäksi myös modulaation tuloksena syntyneet sivukaistat, jotka sijaitsevat kantoaallon tajuudentaajuuden ympärillä. Samalla alueella toimivat radioasemat lähettävät kukin eri taajuudella, jotta niiden signaalit eivät sekoittuisi toisiinsa.
 
Modulointi tapahtuu esim. kantoaallon [[amplitudi]]n vaihtelulla ([[Amplitudimodulaatio|AM]]-asemat) tai [[taajuus|taajuuden]]vaihtelulla ([[Taajuusmodulaatio|FM]]-asemat). On olemassa myös modulointitapoja ([[SSB]], [[DSB]]), joissa lähetteen spektristä poistetaan alkuperäinen kantoaalto ja lähetetään ainoastaan modulaation tuloksena syntyneet sivukaistat. Tällöin vastaanottimen tulee generoida kantoaalto uudelleen.
20 548

muokkausta

Navigointivalikko