Ero sivun ”NTFS” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
DorganBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:NTFS
p kh
Rivi 1: Rivi 1:
'''NTFS''' (''New Technology File System'') on [[Microsoft]]in kehittämä [[tiedostojärjestelmä]] joka on käytössä kaikissa [[Microsoft]]in [[Windows NT]] pohjaisissa [[käyttöjärjestelmä|käyttöjärjestelmissä]]. NTFS suunniteltiin korjaamaan puutteita [[FAT]] ja [[HPFS]] tiedostojärjestelmissä, ja se tarjoaakin näitä paremman suorituskyvyn, luotettavuuden ja tehokkaamman levytilan hyväksikäytön. NTFS tarjoaa myös uusia ominaisuuksia kuten datan journalointi, tiedostojen käyttöoikeudet sekä paranneltu tuki [[metadata]]lle.
'''NTFS''' (''New Technology File System'') on [[Microsoft]]in kehittämä [[tiedostojärjestelmä]] joka on käytössä kaikissa [[Microsoft]]in [[Windows NT]] pohjaisissa [[käyttöjärjestelmä|käyttöjärjestelmissä]]. NTFS suunniteltiin korjaamaan puutteita [[FAT]] ja [[HPFS]] tiedostojärjestelmissä, ja se tarjoaakin näitä paremman suorituskyvyn, luotettavuuden ja tehokkaamman levytilan hyväksikäytön. NTFS tarjoaa myös uusia ominaisuuksia kuten datan journalointi, tiedostojen käyttöoikeudet sekä paremman tuen [[metadata]]lle.


==Ominaisuudet==
==Ominaisuudet==

Versio 13. joulukuuta 2007 kello 23.00

NTFS (New Technology File System) on Microsoftin kehittämä tiedostojärjestelmä joka on käytössä kaikissa Microsoftin Windows NT pohjaisissa käyttöjärjestelmissä. NTFS suunniteltiin korjaamaan puutteita FAT ja HPFS tiedostojärjestelmissä, ja se tarjoaakin näitä paremman suorituskyvyn, luotettavuuden ja tehokkaamman levytilan hyväksikäytön. NTFS tarjoaa myös uusia ominaisuuksia kuten datan journalointi, tiedostojen käyttöoikeudet sekä paremman tuen metadatalle.

Ominaisuudet

  • Levykiintiöt (Disk Quota)
Ominaisuuden avulla järjestelmän ylläpitäjät voivat rajoittaa ja seurata muiden käyttäjien levytilan käyttöä. Ominaisuus ei ota huomioon reaaliaikaisen pakkauksen aiheuttamaa levytilan säästöä. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Tiedostojen varjokopiot (Volume Shadow Copy eli VSC)
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä ottaa tiedoista automaattisesti kopion kun niiden päälle tallennetaan uusi versio. Tämä mahdollistaa tiedoston vanhemman version palauttamisen käyttäjän niin halutessa.
  • Läpinäkyvä pakkaus
Ominaisuuden avulla tiedostojärjestelmä pakkaa kaiken levylle kirjoitetun datan automaattisesti. Pakkaamiseen käytetään LZ77-algoritmia jota käytetään myös tunnetussa ZIP-tiedostomuodosta. Koska reaaliaikainen pakkaus käyttää huomattavasti prosessorin tehoja, sitä ei suositella käytettäväksi palvelimissa ja muissa muissa ympäristöissä joissa kiintolevyn IO-kuorma on korkea.
  • Läpinäkyvä salaus (Encrypting File System eli EFS)
Ominaisuuden avulla kaikki levylle tallennettu data salataan käyttäen Microsoftin CryptoAPI rajapintaa. Tuki ominaisuudelle lisättiin NTFS:n versioon 3.0.
  • Journalointi
Ominaisuuden avulla kirjoitusoperaatioiden keskeytyminen esimerkiksi sähkökatkoksen tai käyttöjärjestelmän kaatumisen takia eivät korruptoi kirjoitettavaa dataa.

Rajoitukset

  • Varatut tiedostonimet
Koska NTFS varastoi metadatan tavallisissa tiedostoissa ja kansioissa, ovat tietyt tiedostonimet osion juurihakemistossa varattuja. Varatut tiedostonimet ovat $MFT, $MFTMirr, $LogFile, $Volume, $AttrDef, $Bitmap, $Boot, $BadClus, $Secure ja $Upcase. Varatut kansiot ovat . (piste) ja $Extend.
  • Osion kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 264-1 klusterin kokoisia osioita, mutta esimerkiksi Windows XP rajoittaa koon 232-1 klusteriin. Käyttäen NTFS:n oletus klusterikokoa eli 4 kilotavua, on osion maksimikoko 16 teratavua (miinus 4 kilotavua). Käyttäen suurinta mahdollista klusterikokoa eli 64 kilotavua, kasvaa osion maksimikoko 256 teratavuun (miinus 64 kilotavua).
  • Tiedoston kokorajoitus
Teoriassa NTFS tukee korkeintaan 16 eksatavun kokoisia tiedostoja, mutta käytännössä suurin mahdollinen tiedostokoko on 16 teratavua.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.