Ero sivun ”Lundin tuomiokirkko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Louperibot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: de:Dom zu Lund
p kh:ta
Rivi 2: Rivi 2:
'''Lundin tuomiokirkko''' on [[tuomiokirkko]] [[Lund]]in kaupungissa, [[Skåne]]n maakunnassa, eteläisessä [[Ruotsi]]ssa.
'''Lundin tuomiokirkko''' on [[tuomiokirkko]] [[Lund]]in kaupungissa, [[Skåne]]n maakunnassa, eteläisessä [[Ruotsi]]ssa.


Kirkkorakennus rakennettiin [[Keskiaika|keskiajalla]] [[hiekkakivi|hiekkakivestä]], noudattaen [[Lombardia]]n ja [[Rein]]in-alueen [[Romaaninen arkkitehtuuri|romaanisen arkkitehtuurin]] tyylisuuntaa. Kirkon tornit kohoavat 55 metrin korkeuteen, ja kirkonkelloista vanhin on peräisin vuodelta [[1513]].
Kirkkorakennus rakennettiin [[Keskiaika|keskiajalla]] [[hiekkakivi|hiekkakivestä]], noudattaen [[Lombardia]]n ja [[Rein]]in-alueen [[Romaaninen arkkitehtuuri|romaanisen arkkitehtuurin]] tyylisuuntaa. Kirkon tornit kohoavat 55 metrin korkeuteen, kirkonkelloista vanhin on peräisin vuodelta [[1513]].


Tuomiokirkossa on myös astronominen kello, ''Horologium mirabile Lundense'', joka on peräisin vuoden [[1424]] tienoilta. Kello sisältää kirkon [[urut|uruista]] pienimmät, joka soitattaa päivittäin sävelmän ''In dulci jubilo''. Kellon urkujen lisäksi kirkossa on myös neljät muut urut. Suurin uruista on rakennettu vuosina [[1932]]-[[1934]], ja siinä on 7074 eri pilliä. Urkujen rakentajana toimi tanskalainen yritys Marcussen & Søn.
Tuomiokirkossa on myös astronominen kello, ''Horologium mirabile Lundense'', joka on peräisin vuoden [[1424]] tienoilta. Kello sisältää kirkon [[urut|uruista]] pienimmät, jotka soittavat päivittäin sävelmän ''In dulci jubilo''. Kellon urkujen lisäksi kirkossa on myös neljät muut urut. Suurimmat uruista on rakennettu vuosina [[1932]]-[[1934]], ja niissä on 7074 pilliä. Urkujen rakentajana toimi tanskalainen yritys Marcussen & Søn.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 27. marraskuuta 2007 kello 18.36

Tuomiokirkko illalla.

Lundin tuomiokirkko on tuomiokirkko Lundin kaupungissa, Skånen maakunnassa, eteläisessä Ruotsissa.

Kirkkorakennus rakennettiin keskiajalla hiekkakivestä, noudattaen Lombardian ja Reinin-alueen romaanisen arkkitehtuurin tyylisuuntaa. Kirkon tornit kohoavat 55 metrin korkeuteen, kirkonkelloista vanhin on peräisin vuodelta 1513.

Tuomiokirkossa on myös astronominen kello, Horologium mirabile Lundense, joka on peräisin vuoden 1424 tienoilta. Kello sisältää kirkon uruista pienimmät, jotka soittavat päivittäin sävelmän In dulci jubilo. Kellon urkujen lisäksi kirkossa on myös neljät muut urut. Suurimmat uruista on rakennettu vuosina 1932-1934, ja niissä on 7074 pilliä. Urkujen rakentajana toimi tanskalainen yritys Marcussen & Søn.

Aiheesta muualla