Ero sivun ”Väyryneniitti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
667 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
== Väyryneniitti (mineraali) ==
 
'''Väyryneniitti''' (engl. Vayrynenite) (kemiallinen kaava MnBe(PO4)(OH), mangaani-berylliumhydroksidfosfaatti) on harvinainen fosfaattimineraali jonka ensimmäinen löytöpaikka maapallolta on Eräjäven Viitaniemen litiummineraalilouhos. Mineraalia ei ole löydetty mistään muualta Suomesta, eikä mistään muusta paikasta maapallolta.
 
Mineraali on nimetty GTK:n geologian ja minerologian professorin, Heikki Väyrysen (1888-1952) mukaan.
 
Väyryneniitin väri vaihtelee vaaleanpunaisesta ruusunpunaiseen, ja minerali on tavallisesti massamainen tai rakeinen, kiteet ovat harvinaisia, pieniä ja kuitumaisia. Väyryneniitin kidejärjestelmä on monokliininen. Väyryneniitti on läpinäkyvä tai -kuultava ja lasikiiltoinen.
 
Väyryneniitillä ei ole teollista, mainittavaa geologista eikä koruteollista hyötykäyttöä, mutta se on harvinaisuutensa vuoksi keräilijöidenkivikeräilijöiden suosiossa ja alan kauppiaat myyvät harvinaista mineraalia yleensä suhteellisen korkeaan hintaan. Mineraali ei sinäänsä ole arvokas, mutta sen vaikean saatavuuden vuoksi sitä kuitenkin yleensä myydään korkeaan hintaan, kuten muitekin vastaavanlaisia harvinaisia mineraaleja.
 
== Triviaa ==
 
* Eräjärven Viitaniemen louhoksesta on löydetty muitakin harvinaisia ja vaikeasti löydettäviä mineraaleja joita ei ole vielä löydetty mistään muualta maapallolta. Näytä ovat mm. moriniitti ja louhoksen mukaan nimetty viitaniemiitti.
 
== Lähteet ==
*[http://www.gtk.fi GTK - Geologian tutkimuskeskus]
*Hytönen, Kai 1999: ''Suomen mineraalit.'' Geologian tutkimuskeskus, Helsinki. ISBN: 9789516907454
 
{{tynkä}}
20 331

muokkausta

Navigointivalikko