Ero sivun ”Kingston Wall” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Str4nd (keskustelu | muokkaukset)
Käyttäjän 81.175.153.233 (keskustelu) muokkaus 3755337 kumottiin
Synapsi (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 91: Rivi 91:
*[http://www.rumba.fi/jutut/kingstonwall.html Kingston Wall Rumba-lehdessä 4/1998]
*[http://www.rumba.fi/jutut/kingstonwall.html Kingston Wall Rumba-lehdessä 4/1998]
*[http://www.themirrorland.tk/ Viralliset kotisivut]
*[http://www.themirrorland.tk/ Viralliset kotisivut]
*[http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=26&t=397&a=4580 Kingston Wall-livevideoita YLE:n elävässä arkistossa]


[[Luokka:Suomalaiset rockyhtyeet]]
[[Luokka:Suomalaiset rockyhtyeet]]

Versio 11. marraskuuta 2007 kello 05.04

Kingston Wall
Tiedosto:Kingston Wall logo.jpg
Tiedot
Toiminnassa 19871994
Tyylilaji Psykedeelinen rock
Progressiivinen rock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Petri Wallikitara, laulu
Jukka Jyllibasso, taustalaulu
Sami Kuoppamäkirummut, lyömäsoittimet

Entiset jäsenet

Timo Joutsimäki,  rummut (19891990)
Petteri Ståhl,  rummut (19871989)

Levy-yhtiö

Trinity
Zero (Japani)
Zen Garden
Sony BMG

Aiheesta muualla
themirrorland.tk

Kingston Wall oli suomalainen yhtye, joka soitti englanniksi laulettua psykedeelistä ja progressiivista rockmusiikkia. Yhtyeen musiikillisena johtohahmona toimi Petri Walli (laulu/kitarat). Kingston Wall perustettiin Helsingissä vuonna 1987 ja se hajosi joulukuussa 1994. Yhtyeen esikuvina on mainittu varsinkin Jimi Hendrix, Cream, Led Zeppelin ja Pink Floyd.

Kokoonpano

Tunnetuin kokoonpano (1990–1994)

Aikaisemmat jäsenet

Vierailevat muusikot

Lisäksi Kingston Wallin levyillä ja taustahahmoina toimi Suomen rock- ja jazzpiirien suuria nimiä. Levyillä vierailivat muun muassa Sakari Kukko (saksofoni - soitti kuuluisassa "Shine on Me" -kappaleessa), Kimmo Kajasto (syntetisaattorit) sekä Ufo Mustonen (viulu). Yhtyeen kolmoslevyä olivat miksaamassa Tom Wuori ja Robert Palomäki.

Yhtyeen vaiheet ja tuotanto

Kingston Wall perustettiin vuonna 1987 Helsingissä. Alkuperäinen kokoonpano oli nelihenkinen. Rumpaleina yhtyeessä toimi Petteri Ståhl ja Timo Joutsimäki. Joutsimäen kanssa yhtye nauhoitti debyyttialbuminsa, mutta klassisen kokoonpanon synnyttyä yhtye nauhoitti sen kokonaan uudelleen. "Klassinen" kokoonpano syntyi, kun rumpali Sami Kuoppamäki liittyi yhtyeeseen jouluna 1990 Petri Wallin otettua häneen yhteyttä. Liittyessään yhtyeeseen Kuoppamäki joutui pitkittämään musiikinopiskelujaan Yhdysvalloissa. Yhtye jatkoi tällä kokoonpanolla lopppuun saakka. Yhtye esiintyi lähinnä pääkaupunkiseudulla varsinkin Tavastia-klubilla.

Kingston Wall julkaisi toimintansa aikana vain kolme levyä omalla Trinity-levymerkillään, I (1992), II (1993) sekä Tri-Logy (1994). Ensimmäisellä albumilla kuullaan psykedeelis-progressiivista rockia. Cover-versio Jimi Hendrixin kappaleesta "Fire" sai jopa jonkin verran radiosoittoa. Toisella levyllä on runsaasti folkmusiikista otettuja vaikutteita. Kappaletta "Shine on Me" pidetään suomalaisena rock-klassikkona, mutta Donna Summer -laina "I Feel Love" herätti ihailijoissa hieman ristiriitaisia tunteita. Kolmannelle levylle on otettu vaikutteita jopa elektronisesta musiikista. Jokaisella albumilla kuuluivat voimakkaat intialaisen musiikin vaikutteet.

Jo ensilevynsä aikoihin Kingston Wallilla oli vankka ihailijapiirinsä, ja kolmoslevyn myötä yhtye nousi myös viralliselle albumilistalle. Yhtye esitti varsinaisen viimeisen julkisen esiintymisensä 5. joulukuuta 1994 kuuluisassa Helsingin rockklubissa Lepakossa. Päivä tämän jälkeen yhtye esitti viimeisen keikkansa Sörnäisten vankilassa, jolloin he ilmoittivat vetäytyvänsä määrittelemättömän mittaiselle tauolle. 28. kesäkuuta 1995 Kingston Wallin tarina sai lopullisen ja samalla traagisen päätöksen, kun yhtyeen keulahahmo Petri Walli teki itsemurhan hyppäämällä Helsingin Töölön kirkon tornista. Yhtyeen Trinity-merkillä julkaistut levyt on myyty sittemmin loppuun, ja niistä on tullut keräilyharvinaisuuksia.

Suosion kasvu ja uudelleenjulkaisut

Zen Garden julkaisi vuonna 1998 Kingston Wallin trilogian uudelleenmasteroituna painoksena sisältäen bonus-cd:n, nämä ovat myyty loppuun ja niitä painettiin ainoastaan tuhat kappaletta per albumi. Uusintajulkaisujen myötä yhtyeen on löytänyt entistä laajempi yleisö, ja sen suosio on jatkanut kasvuaan 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla. Monet pitävät Kingston Wallia yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaisista rockyhtyeistä.

Vuonna 2000 julkaistiin myös Kingston Wall -kunnianosoitusalbumi Freakout Remixes, joka sisältää kotimaisten konemuusikkojen Kingston Wallin kappaleista tekemiä trance-remixejä. 21. syyskuuta 2005 SonyBMG julkaisi kolmen CD-levyn konserttitaltiointikoosteen Real Live Thing, jonka basisti Jukka Jylli on koonnut yhtyeen vanhoista nauhoista. Levy nousi heti ilmestyttyään Suomen albumilistalle sijalle 8.

Diskografia

Albumit

Albumeista I, II ja Tri-logy julkaistiin 1998 remasteroidut CD-erikoisversiot, jotka kaikki sisältävät albumin lisäksi bonuslevyn sisältäen ylimääräisiä studiokappaleita ja livemateriaalia. Nämä levyt ovat nykyisin kuitenkin alkuperäisten albumien tapaan keräilyharvinaisuuksia. Zen Gardenin remasteroidut CD-versiot, jotka eivät sisällä bonuslevyä, ovat edelleen yleisessä myynnissä.

Albumin perään merkitty ainoastaan korkein listasijoitus.

Singlet

Tribuutit

Triviaa

  • "Skies Are Open" ja "Can't Get Thru" ovat ainoat Kingston Wall -kappaleet, joista ei ole nauhoitettu studioversioita. Ne on kuitenkin julkaistu liveversioina Real Live Thing -albumilla.

Katso myös

  • Zook, Jyllin ja Kuoppamäen nykyinen yhtye

Lähteet

  1. http://www.yle.fi/lista/listat/tuote.php?id=651
  2. http://www.yle.fi/lista/listat/tuote.php?id=3853
  3. http://www.yle.fi/lista/listat/tuote.php?id=652
  4. http://www.yle.fi/lista/listat/tuote.php?id=6035

Aiheesta muualla